Prvi turnir, prvo finale: Đoković - Nadal 47. put!

"Broj 1" igraće sutra 86. finale u kojem će se 47. put sastati sa Nadalom i igrati za titulu u čak 22. gradu na planeti!

Tenis 08.01.2016 | 20:15
Prvi turnir, prvo finale: Đoković - Nadal 47. put!

(2) Rafael Nadal je posao obavio lako, protiv nedoraslog Ilje Marčenka, i odmoran čeka ishod drugog polufinala.

A, u njemu se 24. put sastali su se (1) Novak Đoković- (3) Tomaš Berdih. Rezultat je 6:3, 6:6, u taj-brejku 7:3.

Čeh je bolje otvorio meč, odmah napravio brejk, poveo 0:2, a na 1:3 imao dve vezane brejk lopte, koje je Srbin samouvereno poništio i onda "odneo" rivala s terena do kraja prvog seta, sa još četiri gema u nizu!

Prošle godine je turnir u Dohi bio jedini na kojem Đoković nije stigao do borbe za trofej, sada je to ispravio, pa će od ponedeljka dodatno uvećati prednost u odnosu na rivale na ATP listi.

Srpski teniser je u duelu sa Berdihom bio daleko od svog najboljeg izdanja. Igrao je veoma loše za svoje standarde, imao je u prvom setu i brejk zaostatka protiv šestog igrača sveta, ali je ipak uspeo da reši meč u svoju korist u dva seta i savlada Čeha 22. put u njihovom 24. okršaju.

Tok meča:

Srpski teniser počeo je nešto sporije, što je za njega atipično, pa je Berdih već u prvom gemu napravio brejk. Novak mu je pomogao napravivši tri neiznuđene greške.

Uspeo je Berdih da potvrdi brejk iako je Novak u drugom gemu zapretio na 15:30, a srpski teniser se na semafor upisao u trećem gemu - 2:1. Srpski teniser je bio vidno sporiji na terenu, bio je daleko od svog najboljeg izdanja, pa je odlični Berdih u petom gemu stigao do novih brejk prilika.

Izborio se za dve vezane, ali je Đoković uspeo da dobije četiri vezana poena i smanji na 3:2. Iako je bio daleko od svoje najbolje igre, Đoković je u šestom gemu uspeo da vrati brejk. Odigrao je sjajnu odbranu u nekoliko navrata i sačekao je duplu grešku Čeha na brejk lopti - 3:3.

Malo po malo, Novak je preokretao rezultat u prvom setu. Uspeo je da dobije i sedmo gem, a onda je u osmom stigao do dve vezane brejk šanse i već prvu je iskoristio. Lako je potom i odservirao u devetom gemu za 6:3 i 1-0 u setovima.

Nije Đoković blistao ni u drugom setu, ali za razliku od prvog, nije ispustio svoj servis na startu. U petom gemu je stigao do dve vezane brejk šanse, ali Berdih je uspeo da se izvuče i povede sa 3:2.

Kazna je mogla da stigne već u sledećem gemu. Berdih je odigrao nekoliko izvanrednih poena, izborio se za brejk loptu, ali je napravio grešku iz riterna kod drugog servisa. Đoković je to iskoristio i izjednačio na 3:3.

Česo je Đoković odmahivao glavom tokom meča i tako pokazivao šta misli o svojoj igri, ali je ipak uspevao da čuva svoje servise. Uspeo je nekako da se 'dovuče' do taj-brejka, a onda je kao pravi šampion podigao svoju igru i dovio 13. gem sa 7:3.

Naš as, svetski "Broj 1" je igrao za 86. finale u karijeri, u kojem će protiv starog rivala pokušati da osvoji 60. titulu, a tek sedmu na turnirima ranga 250, kojem pripada prilično cenjeni i izdašni "Katar open", u Dohi.

U svemu iznad 250 konkurencije, turnir u Dohi nudi nagradni fond od 1.283.855 dolara, što nema ni veliki broj turnira serije 500, a javna je tajna da se organizatori turnira na Bliskom Istoku probijaju ka vrhu tako što i premiraju najbolje igrače sveta da nastupe, jer se zna da oni retko igraju i seriju 500, a tek 250...

Pobedniku će, pored 250 bodova, pripasti i ček na 201.165 dolara, dok finalisti ide 105.940 dolara. Polufinalisti moraće da se zadovolje sa 57.380 dolara.

Doha je jedan od retkih gradova koji postoje na ATP mapi, a u kojima Đoković do sada nije trijumfovao, pored "čuvenog" problema u Sinsinatiju. Ukoliko uspe da podigne trofej na mestu gde je pre godinu dana izgubio od Iva Karlovića u četvrtfinalu (i to mu je do isteka 2015. godine bio JEDINI put da je izgubio pre finala!?), naš teniser upisaće i 22. "reckicu" na mapu svojih uspeha.

Đoković je na putu do polufinala pobeđivao redom Dastina Brauna (6:2, 6:2), Fernanda Verdaska (6:2, 6:2) i Leandra Majera (6:3, 7:5), a ubedljiv je bio i šesti teniser sveta, Berdih, koji je do meča za finale stigao pobedama nad Sergijom Stahovskim (7:6, 6:4), Damirom Džumhurom (6:0, 6:4) i Kajlom Edmundom (6:3, 6:2).

NOVAKOVI GRADOVI

Amersfort (Holandija)
Mec (Francuska)
Adelaida (Australija)
Majami (SAD)
Eštoril (Portugalija)
Montreal (Kanada)
Beč (Austrija)
Melburn (Australija)
Indijan Vels (SAD)
Rim (Italija)
Šangaj (Kina)
Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati)
Beograd (Srbija)
Peking (Kina)
Bazel (Švajcarska)
Pariz (Francuska)
Madrid (Španija)
London (Engleska)
Toronto (Kanada)
Njujork (SAD)
Monte Karlo (Francuska)
Doha (Katar)?

Komentari / 0

Ostavite komentar