Орбан: Вето на санкције Пољској

Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је вето на било какав предлог о санкцијама ЕУ Пољској због контроверзног закона о медијима.

Свијет 08.01.2016 | 12:40
Орбан: Вето на санкције Пољској

"Европска унија не треба да размишља о увођењу било каквих санкција према Пољској, јер би то захтевало потпуну једногласност, а Мађарска никад неће подржати предлог било каквих санкција против Пољске", истакао је Орбан.

Пољски председник Анџеј Дуда потписао је јуче спорни закон о медијима којим се конзервативној влади даје контрола над државним медијима, упркос забринутости ЕУ и осудама организација за људска права.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је рекао да Брисел разговара са Варшавом о два много критикована закона које је усвојила нова пољска влада, али ЕУ вероватно неће прибећи било каквим казненим мерама.

Реч је о изменама закона о Уставном суду, које би по мишљењу европских званичника могле да паралишу рад и генерално ослабе Суд и закону о медијима због кога је Комесар ЕУ за дигиталну економију и друштво Гинтер Етингер запретио покретањем процедуре надзора против Пољске, наводећи да је Варшава прекршила заједничке европске вредности усвајањем закона којим се влади даје контрола над државним медијима.

Осим тога, Орбан је изјавио и да би Европска унија требало да успостави нову спољну границу на северној граници Грчке.Према његовим речима, договор са Турском неће бити довољан да спречи стотине хиљада избеглица да дођу у Европу.

"Мислим да следећа линија одбране коју би требало да успоставимо лежи на северној граници Грчке", рекао је Орбан у интервјуу мађарском државном радију, а пренео Ројтерс.

Он је додао да би Бугарска, северни сусед Грчке, требало да буде примљена у "шенгенску зону", док би Македонији требало дати финансијску и другу помоћ како би могла да ојача своју одбрану.

"Мислим да договор са Турском неће бити довољан сам по себи", оценио је Орбан, чија је земља подигла ограду на својој јужној граници како би спречила прилив избеглица.

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зумба

08.01.2016 12:06

Куку Европе кад Мадјарска диригује!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумбар

08.01.2016 12:27

Оваквим биједницима треба Руска цизма и Варсавски пакт а не ЕУ који их је извукла из неимастине, и сад би они да диригују.Јадна је ова ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

08.01.2016 12:58

Јадо јадни, људи му зиве у ЕУ а раде за 350 евра мјесец дана. Тупан није јос сконто да је његов вето само на папиру. Ко пита сиротињу за несто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

08.01.2016 15:16

ПА ЗАР НИСУ ПЛАТЕ У СРБИЈИ МАЊЕ

Name

Столе

08.01.2016 13:45

Ма пустите га нека мало сања, сви знамо да у европи буде онако по мјери Њемачке, Енглеске и Француске, Сви други могу а неморају да дигну руке .

ОДГОВОРИТЕ