Orban: Veto na sankcije Poljskoj

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je veto na bilo kakav predlog o sankcijama EU Poljskoj zbog kontroverznog zakona o medijima.

Svijet 08.01.2016 | 12:40
Orban: Veto na sankcije Poljskoj

"Evropska unija ne treba da razmišlja o uvođenju bilo kakvih sankcija prema Poljskoj, jer bi to zahtevalo potpunu jednoglasnost, a Mađarska nikad neće podržati predlog bilo kakvih sankcija protiv Poljske", istakao je Orban.

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je juče sporni zakon o medijima kojim se konzervativnoj vladi daje kontrola nad državnim medijima, uprkos zabrinutosti EU i osudama organizacija za ljudska prava.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je rekao da Brisel razgovara sa Varšavom o dva mnogo kritikovana zakona koje je usvojila nova poljska vlada, ali EU verovatno neće pribeći bilo kakvim kaznenim merama.

Reč je o izmenama zakona o Ustavnom sudu, koje bi po mišljenju evropskih zvaničnika mogle da parališu rad i generalno oslabe Sud i zakonu o medijima zbog koga je Komesar EU za digitalnu ekonomiju i društvo Ginter Etinger zapretio pokretanjem procedure nadzora protiv Poljske, navodeći da je Varšava prekršila zajedničke evropske vrednosti usvajanjem zakona kojim se vladi daje kontrola nad državnim medijima.

Osim toga, Orban je izjavio i da bi Evropska unija trebalo da uspostavi novu spoljnu granicu na severnoj granici Grčke.Prema njegovim rečima, dogovor sa Turskom neće biti dovoljan da spreči stotine hiljada izbeglica da dođu u Evropu.

"Mislim da sledeća linija odbrane koju bi trebalo da uspostavimo leži na severnoj granici Grčke", rekao je Orban u intervjuu mađarskom državnom radiju, a preneo Rojters.

On je dodao da bi Bugarska, severni sused Grčke, trebalo da bude primljena u "šengensku zonu", dok bi Makedoniji trebalo dati finansijsku i drugu pomoć kako bi mogla da ojača svoju odbranu.

"Mislim da dogovor sa Turskom neće biti dovoljan sam po sebi", ocenio je Orban, čija je zemlja podigla ogradu na svojoj južnoj granici kako bi sprečila priliv izbeglica.

Izvor: B92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zumba

08.01.2016 12:06

Kuku Evrope kad Madjarska diriguje!!!!!

ODGOVORITE
Name

Bumbar

08.01.2016 12:27

Ovakvim bijednicima treba Ruska cizma i Varsavski pakt a ne EU koji ih je izvukla iz neimastine, i sad bi oni da diriguju.Jadna je ova EU.

ODGOVORITE
Name

zero

08.01.2016 12:58

Jado jadni, ljudi mu zive u EU a rade za 350 evra mjesec dana. Tupan nije jos skonto da je njegov veto samo na papiru. Ko pita sirotinju za nesto?

ODGOVORITE
Name

DULE NS

08.01.2016 15:16

PA ZAR NISU PLATE U SRBIJI MANJE

Name

Stole

08.01.2016 13:45

Ma pustite ga neka malo sanja, svi znamo da u evropi bude onako po mjeri Njemačke, Engleske i Francuske, Svi drugi mogu a nemoraju da dignu ruke .

ODGOVORITE