Имунитет од ратних злочина најчитанија

Библиотека УН изазвала је праву медијску олују објављивањем информације да је њена најчитанија књига у 2015. години била књига о томе како шефови држава и државни функционери могу да избјегну суђења за ратне злочине.

Свијет 08.01.2016 | 12:20
Имунитет од ратних злочина најчитанија

Библиотека Даг Хамарскјолд, названа по бившем генералном секретару УН који је умро 1961. године, покушала је да мало повећа публицитет коментаром о најчитанијој књизи на Твитеру али су реакције на друштвенм мрежама биле непријатне, преноси РТ.

Најчитанија књига под насловом "Имунитет шефова држава и државних функционера за ратне злочине" је заправо докторска теза Рамоне Педрети на Универзитету у Луцерну у којој се разматра да ли шефови држава могу да буду оптужени за ратне злочине пред страним судовима.

Њен закључак је да лидери не могу бити процесуирани пред страним судовима док су још на функцији шефа држава или владе, тако да рецимо Роберту Мугабеу или Башару Асаду не могу судити амерички судови.

Међутим, када оду са дужности страни судови могу да их оптуже.

Коментари на друштвеним мрежама су били више него непријатни.

Неки нису могли да вјерују шта читају док су други рекли да то свакако није нешто чиме се треба хвалити. Било је и корисника који су подсјетили на оно што највише иритира Њујорчане код страних дипломата.

"Како ове дипломате и њихови шефови могу бити имуни од гоњења за злочине попут неплаћања казни за паркинг, или држања сексуалних робова?" написао је један од њих, преноси РТ.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар