Imunitet od ratnih zločina najčitanija

Biblioteka UN izazvala je pravu medijsku oluju objavljivanjem informacije da je njena najčitanija knjiga u 2015. godini bila knjiga o tome kako šefovi država i državni funkcioneri mogu da izbjegnu suđenja za ratne zločine.

Svijet 08.01.2016 | 12:20
Imunitet od ratnih zločina najčitanija

Biblioteka Dag Hamarskjold, nazvana po bivšem generalnom sekretaru UN koji je umro 1961. godine, pokušala je da malo poveća publicitet komentarom o najčitanijoj knjizi na Tviteru ali su reakcije na društvenm mrežama bile neprijatne, prenosi RT.

Najčitanija knjiga pod naslovom "Imunitet šefova država i državnih funkcionera za ratne zločine" je zapravo doktorska teza Ramone Pedreti na Univerzitetu u Lucernu u kojoj se razmatra da li šefovi država mogu da budu optuženi za ratne zločine pred stranim sudovima.

Njen zaključak je da lideri ne mogu biti procesuirani pred stranim sudovima dok su još na funkciji šefa država ili vlade, tako da recimo Robertu Mugabeu ili Bašaru Asadu ne mogu suditi američki sudovi.

Međutim, kada odu sa dužnosti strani sudovi mogu da ih optuže.

Komentari na društvenim mrežama su bili više nego neprijatni.

Neki nisu mogli da vjeruju šta čitaju dok su drugi rekli da to svakako nije nešto čime se treba hvaliti. Bilo je i korisnika koji su podsjetili na ono što najviše iritira Njujorčane kod stranih diplomata.

"Kako ove diplomate i njihovi šefovi mogu biti imuni od gonjenja za zločine poput neplaćanja kazni za parking, ili držanja seksualnih robova?" napisao je jedan od njih, prenosi RT.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar