Ђурић: Косово није испоштовало споразум

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Приштина није испоштовала споразум о телекомуникацијама и да док то не уради не треба да очекује да јој Србија да оно што хоће.

Србија 08.01.2016 | 10:40
Ђурић: Косово није испоштовало споразум

"Приштина то није урадила и док то не уради то неће моћи, немојте да очекујете да ми њима дајемо оно што они хоће, а да нисмо добили оно што треба да добијемо", рекао је Ђурић за РТС, на питање о позивном броју.

Ђурић је објаснио да споразум о телекомуникацијама од 25. августа омогућава "Телекому Србије" да ради на целој територији Косова и Метохије, да поново покрене мобилну мрежу, али са лиценцама, да нема никаквих позивних бројева између централне Србије и Косова и међународних повишених тарифа, а да Србија са друге стране тражи још један додатни позивни број за себе.

"Србија за себе тражи још један додатни позивни број, који се неће бирати када зовете из Београда и Приштине, али ће ако Приштина испоштује споразум код Међународне телекомуникационе уније бити власник још једног позивног броја, као што је Кина власник позивних бројева за Хонгконг", објаснио је Ђурић.

Упитан за формирање Заједнице српских општина (ЗСО), Ђурић је рекао да ће то за Србију бити "тема свих тема" у предстојећем наставку дијалога, наводећи да Београд у наставку разговора од Приштине очекује да поштује дату реч и обавезе и да за такав став има подршку међуанародне заједнице.

"То ће за нас сигурно бити тема свих тема, али и заштита наше културне баштине, имовине, статус СПЦ. Имате 84.000 кућа и станова који су још увек узурпиране, а колико је оних који нису пријавили да су им куће и имања отети", навео је Ђурић.

Упитан за изјаву косовског премијера Иса Мустафе да ће Приштина наставак дијалога условити визном либерализацијом за Косово, Ђурић је навео да Србија проблеме жели да решава кроз дијалог, а не кроз уцене.

Ђурић је поручио и да кампања за предстојеће локалне и покрајинске изборе у Србији неће у други план бацити питање Косова и Метохије, наводећи да ће СНС и у 2016. години наставити да се бори за промене у Србији, да пружа снажну подршку политици владе Александра Вучића, а да је један од приоритета те политике заштита нашег народа на Косову и Метохији.

"Ако буде избора на било ком нивоу то неће омести активности владе на било ком нивоу", истакао је Ђурић.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Анте

09.01.2016 19:55

Е мој цобане само лупас ко максим по дивизији уразуми се косово је дрзава

ОДГОВОРИТЕ