Đurić: Kosovo nije ispoštovalo sporazum

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Priština nije ispoštovala sporazum o telekomunikacijama i da dok to ne uradi ne treba da očekuje da joj Srbija da ono što hoće.

Srbija 08.01.2016 | 10:40
Đurić: Kosovo nije ispoštovalo sporazum

"Priština to nije uradila i dok to ne uradi to neće moći, nemojte da očekujete da mi njima dajemo ono što oni hoće, a da nismo dobili ono što treba da dobijemo", rekao je Đurić za RTS, na pitanje o pozivnom broju.

Đurić je objasnio da sporazum o telekomunikacijama od 25. avgusta omogućava "Telekomu Srbije" da radi na celoj teritoriji Kosova i Metohije, da ponovo pokrene mobilnu mrežu, ali sa licencama, da nema nikakvih pozivnih brojeva između centralne Srbije i Kosova i međunarodnih povišenih tarifa, a da Srbija sa druge strane traži još jedan dodatni pozivni broj za sebe.

"Srbija za sebe traži još jedan dodatni pozivni broj, koji se neće birati kada zovete iz Beograda i Prištine, ali će ako Priština ispoštuje sporazum kod Međunarodne telekomunikacione unije biti vlasnik još jednog pozivnog broja, kao što je Kina vlasnik pozivnih brojeva za Hongkong", objasnio je Đurić.

Upitan za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Đurić je rekao da će to za Srbiju biti "tema svih tema" u predstojećem nastavku dijaloga, navodeći da Beograd u nastavku razgovora od Prištine očekuje da poštuje datu reč i obaveze i da za takav stav ima podršku međuanarodne zajednice.

"To će za nas sigurno biti tema svih tema, ali i zaštita naše kulturne baštine, imovine, status SPC. Imate 84.000 kuća i stanova koji su još uvek uzurpirane, a koliko je onih koji nisu prijavili da su im kuće i imanja oteti", naveo je Đurić.

Upitan za izjavu kosovskog premijera Isa Mustafe da će Priština nastavak dijaloga usloviti viznom liberalizacijom za Kosovo, Đurić je naveo da Srbija probleme želi da rešava kroz dijalog, a ne kroz ucene.

Đurić je poručio i da kampanja za predstojeće lokalne i pokrajinske izbore u Srbiji neće u drugi plan baciti pitanje Kosova i Metohije, navodeći da će SNS i u 2016. godini nastaviti da se bori za promene u Srbiji, da pruža snažnu podršku politici vlade Aleksandra Vučića, a da je jedan od prioriteta te politike zaštita našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

"Ako bude izbora na bilo kom nivou to neće omesti aktivnosti vlade na bilo kom nivou", istakao je Đurić.

Izvor: N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ante

09.01.2016 19:55

E moj cobane samo lupas ko maksim po diviziji urazumi se kosovo je drzava

ODGOVORITE