Зашто и како се глупости лако шире интернетом?

Тим истраживача окончао је петогодишњу студију у којој је анализирано понашање корисника интернета како би се открили начини ширења нетачних и ступидних информација.

Занимљивости 08.01.2016 | 10:00
Зашто и како се глупости лако шире интернетом?

Резултати истраживања су објављени у листу ПНАС (Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес), а закључак се врти око појаве под називом "ецхо цхамберс" (ехо комора) или простора у ком се системи веровања шире без икаквих препрека.

Конкретно, реч је о одређеном делу медијског простора, интернету, где се системи веровања појачавају и оснажују унутар затвореног мехура виртуелног простора. Ова места, где се другачија гледишта брзо гуше, лако објашњавају појаву која је посебно изражена на Фејсбуку, где групе људи са изузетном лакоћом шире и јачају опасне дезинформације и квазичињенице.

Како би схватили шта се заправо дешава, истраживачи су пратили деловање 67 група на Фејсбуку – 32 посвећене теоријама завере и 35 посвећених вестима из науке – у распону од 2010. до 2014. године. Трећа група је служила као контролна група, а њен задатак је био троловање, односно намерно дезинформисање читалаца ради исмевања дате теме.

Истраживање је показало да обе групе на једнак начин почињу дистрибуцију постова. Такође, у оквиру прва два сата и 20 сати након објаве, постови се деле најучесталије без обзира на тему и њену валидност. Наравно, пост деле углавном они који су с њим сагласни.

Ипак, разлика је у дугорочној "судбини" поста. Наиме, научне вести шире се врло брзо, док се популарност теорија завере постепено повећава пре него што расправа о теми почне још драматичније расти, што креира трајање на дуже време. То значи да теорије завере опстају на интернету и "живе" без обзира на мањак валидности.

Најзначајнија је чињеница да свака група креира властиту "ехо комору". Особе чије постове и публикације волите да читате чешће ће се појављивати на вашем “неwс фееду”, док ће оне које вас не занимају с временом нестајати. Самим тим, постаћете окружени само изворима са којима сте сагласни, што не значи да ћете нужно бити окружени изворима који шире проверене информације.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар