Zašto i kako se gluposti lako šire internetom?

Tim istraživača okončao je petogodišnju studiju u kojoj je analizirano ponašanje korisnika interneta kako bi se otkrili načini širenja netačnih i stupidnih informacija.

Zanimljivosti 08.01.2016 | 10:00
Zašto i kako se gluposti lako šire internetom?

Rezultati istraživanja su objavljeni u listu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), a zaključak se vrti oko pojave pod nazivom "echo chambers" (eho komora) ili prostora u kom se sistemi verovanja šire bez ikakvih prepreka.

Konkretno, reč je o određenom delu medijskog prostora, internetu, gde se sistemi verovanja pojačavaju i osnažuju unutar zatvorenog mehura virtuelnog prostora. Ova mesta, gde se drugačija gledišta brzo guše, lako objašnjavaju pojavu koja je posebno izražena na Fejsbuku, gde grupe ljudi sa izuzetnom lakoćom šire i jačaju opasne dezinformacije i kvazičinjenice.

Kako bi shvatili šta se zapravo dešava, istraživači su pratili delovanje 67 grupa na Fejsbuku – 32 posvećene teorijama zavere i 35 posvećenih vestima iz nauke – u rasponu od 2010. do 2014. godine. Treća grupa je služila kao kontrolna grupa, a njen zadatak je bio trolovanje, odnosno namerno dezinformisanje čitalaca radi ismevanja date teme.

Istraživanje je pokazalo da obe grupe na jednak način počinju distribuciju postova. Takođe, u okviru prva dva sata i 20 sati nakon objave, postovi se dele najučestalije bez obzira na temu i njenu validnost. Naravno, post dele uglavnom oni koji su s njim saglasni.

Ipak, razlika je u dugoročnoj "sudbini" posta. Naime, naučne vesti šire se vrlo brzo, dok se popularnost teorija zavere postepeno povećava pre nego što rasprava o temi počne još dramatičnije rasti, što kreira trajanje na duže vreme. To znači da teorije zavere opstaju na internetu i "žive" bez obzira na manjak validnosti.

Najznačajnija je činjenica da svaka grupa kreira vlastitu "eho komoru". Osobe čije postove i publikacije volite da čitate češće će se pojavljivati na vašem “news feedu”, dok će one koje vas ne zanimaju s vremenom nestajati. Samim tim, postaćete okruženi samo izvorima sa kojima ste saglasni, što ne znači da ćete nužno biti okruženi izvorima koji šire proverene informacije.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar