Медицинска марихуана ускоро легално у БиХ

Употреба канабиса у медицинске сврхе већ је узела маха у великом броју земаља, а према сазнањима Буке, ускоро би и обољели од малигних болести у Босни и Херцеговини могли да испробају овај лијек, и то легално.

Босна и Херцеговина 08.01.2016 | 07:25
Медицинска марихуана ускоро легално у БиХ

Иако још увијек лијекови на бази кабиноида, а посебно уље марихуане, важе за контроверзне у званичној медицини, БиХ би требала да у овој години, уз строгу контролу, омогући грађанима обољелим од тешких малигних болести лијечење са овим препаратима.

Овај потез би увелико олакшао живот многим болесницима у БиХ, посебно јер је већ опште познато да огроман број обољелих од мултипле склерозе и малигних болести користи уље канабиса које набављају на „црном тржишту“.

Иако у великом броју случајева и не знају шта купују, ризикују да падну у руке полиције и дају посљедњу марку који имају, то не спријечава грађане БиХ, који болују од најтежих облика карцинома да се домогну „чудотворног напитка“, како га зову.

Да би овим мукама могао доћи крај потврђено нам је у Министарству цивилних послова БиХ, из којег наводе да је прије неколико дана званично формирана Експертска радна група која ће донијети препоруке и мишљења о оправданости примјене канабиса и канабиноида у строго контролисане сврхе.

„На трећем састанку Конференције за област здравства у Босни и Херцеговини, коју чине министар цивилних послова БиХ, федерални министар здравства, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске и шеф Одјела за здравство и остале услуге Брчко дистрикта БиХ, одржаном 1. децембра ове године у Мостару, донијет је закључак којим се Министарство цивилних послова БиХ задужује да оформи и координира рад Експертске радне групе.

Министарство цивилних послова је одмах након одржаног састанка Конференције затражило од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, ентитетских министарстава, комора љекара и фармацеута, именовања чланова Експертске радне групе.

До сад смо запримили сва потребна именовања, и у најскоријем времену биће одржан први састанак Експертске радне групе. Након што именована радна група донесе мишљење, исто ће бити достављено Комисији за сузбијање злоупотребе опојних дрога БиХ, надлежној за даље поступање”, потврдили су нам из Министарства цивилних послова.

Колико је ово важно питање за све обољеле од карцинома испричала нам је начелница клинике за онкологију Универзитетско-клиничког центра РС Зденка Гојковић.

“Ово је веома битно за све пацијенте обољеле од карцинома и ми нисмо смјели да чекамо да видимо како ће се ствари одвијати у сусједним земљама, попут Хрватске која је далеко испред нас, јер љековита дејства марихуане су нешто што је доказано и већ је познато да канабис помаже у ублажавању нежељених ефеката хемотерапије.

Чак је и Америчка организација за храну и лијекове објавила студију у којој наводе да марихуана може утицати на сузбијање ћелија тумора. Ја сам свакодневно у контакту са људима обољелим од најтежих облика карцинома који не могу да се изборе са несносним боловима. Лијекови им не помажу, а тада је једини спас за којим посежу марихуана”, рекла је Гојковићева.

Она је ове године учествовала и у раду комисије састављене од онколога, фармацеута и неуролога УКЦ РС, која је дала позитивно мишљење о употреби канабиса у медицинске сврхе.

Наиме, Комисија коју је именовао УКЦ РС, закључила је да је оправдано размотрити увођење дозираних фармацеутских облика на бази синтетских канабиноида у терапијску примјену за строго дефинисане индикације.

Ипак, коначна одлука о увођењу фармацеутских препарата на бази конопље у терапијске сврхе у надлежности је институција и тијела на нивоу БиХ, због чега је у новембру Министарство здравља РС и упутило Савјету министара БиХ приједлог за стварање законске претпоставке да се канабиноиди користе као лијек.

Докторка Гојковић, која ће учествовати и у раду новоформиране Експертске радне групе на државном нивоу, очекује да ће приједлог за увођење препарата од марихуане бити прихваћен, због чега би се већ у 2016. години ови лијекови могли наћи и у домаћим апотекама.

“На састанцима учествују стручњаци из различитих области медицине. Ја сам увјерена да ћемо ми врло брзо дати позитивно мишљење о оправданости употребе ових лијекова и на који начин би се они користили. Наш циљ је да помогнемо обољелим грађанима, тако што ће уз досадашњу терапију добијати и лијекове од марихуане, који ће се моћи узети у апотекама уз дозволу одређеног броја љекара”, рекла је Гојковићева за Буку.

Због свих проблема са којима се суочавају грађани БиХ при набавци уља канабиса или неких других лијекова на бази канабиноида, а све у жељи да преживе или да спасу своје намилије, вијест о легализацији марихуане у медицинске сврхе обрадовала је највише оне који су до сада илегално користили ове препарате.

Прва иницијатива у БиХ за употребу марихуане у медицинске сврхе дошла је прошле године од удружења грађана обољелих од мултипле склерозе, а предсједник огранка из источне Херцеговине Бранимир Таминџија није крио одушевљење што се цијели процес ближи крају.

“Ово је охрабрујућа вијест за све нас који болујемо од мултипле склерозе, али и за оне који имају малигне болести. Употреба марихуане у медицинске сврхе за нас значи отварање врата у нови живот. Уље канабиса је тренутно најбољи лијек за обољеле од ове болести и мислим да би огроман помак у лијечењу било његово легализовање.

Зато максимално подржавам настојања за легализацијом, јер већ сад људи само од марихуане осећају помаке. Тражио сам да се бар легализује лијек који садржи ТХЦ и који се убризгава испод језика, али ни то нисмо добили. Ми смо се дуго борили да кренемо за европским земљама и регионом и омогућимо нашим људима да добију здравствену помоћ која их може излијечити или ублажити њихове болове, због чега је ово велики корак за сваког обољелог”, рекао је Таминџија за Буку.

Он се нада да ће институције на нивоу БиХ бити брзе, те да ће ускоро, они којима је то најпотребније, имати могућност да се лијече са препаратима на бази канабиноида легално, а не да ове препарате набављају у страху на црном тржишту.

”Ово није легализација марихуане за уживање, већ контролисано одобравање лијека и ту не може доћи до злоупотребе. Зато апелујем на све оне који покушавају да изокрену ову причу да не раде на штету нас који годинама чекамо на овај лијек”, поручио је Таминџија.

И предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке “Искра” из Бањалуке, Азра Икаловић се нада да би ово могао да буде тренутак кад ће обољели од малигних болести напокон добити могућност кориштења лијека који би им могао спасити живот или бар помоћи у лијечењу.

“Важно је што су се удружења обољелих од рака и мултипле склерозе у БиХ удружила у настојању да пацијентима буде омогућено лијечење канабисом. Закон није проблем и ми имамо једноставно рјешење, тако да се надамо да ће ускоро доћи до легализације која је за нас велика ствар, јер већина нас већ користи те препарате. Ипак, важно је да то и законски буде уређено да не морамо више да узимамо марихуану од дилера по улици и да размишљамо да ли је то уопште оно што нама треба”, навела је Икаловићева.

Подршку легелизацији препарата на бази канабиноида дали су и из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, а директорица ове институције Наташа Грубиша наглашава да свака иницијитава која би могла довести до бољег лијечења пацијената добродошла.

“То што ћемо за који дан имати први састанак Експертске групе је јако добра вијест, што би у коначници и требало да доведе до примјене канабиса у медицинске сврхе и код нас. Важно је напоменути да је наш главни задатак да помогнемо пацијентима, а све што представља и најмањи вид помоћи у њиховом лијечењу не смијемо одбацити. Све је ово дуг поступак, али сматрам, да би он на крају требао довести до дуго очекиване легализације”, закључила је Грубиша.

Уколико се ситуација буде одвијала предвиђеним током пацијенти у БиХ би врло брзо могли да добију своју прву легалну терапију медицинске марихуане и тако, поред свих проблема које им са собом носе болести од којих болују, забораве на борбу за оно што им у таквим тренуцима највише треба, а то је лијек.

Извор: Бука

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Баца

08.01.2016 07:26

ЛЕГАЛИЗУЈТЕ ЈЕ ЗА УЗИВАЊЕ! СМАЊИТЕ КРИМИНАЛ! ПОВЕЦАЈТЕ ТУРИЗАМ! ЗАРАДИТЕ ПАРЕ! УКЉУЦИТЕ МОЗАК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.01.2016 07:42

Браво, свака ти је на мјесту...

Name

Марко

08.01.2016 08:39

Свака цаст брате! Проблем је сто неактивни мозгови руководе са нама...

Name

Ја

08.01.2016 07:28

Па било је крајње вријеме! Само да се договоре ко це да сади фу! Ја предлазем Игора, он вец има искуства са пољопривредом...

ОДГОВОРИТЕ