Проблеми у ЕУ: Савез Камерона и Орбана

Мађарска подржава већину реформи које тражи британски премијер Дејвид Камерон у преговорима с Европском унијом.

Свијет 08.01.2016 | 07:10
Проблеми у ЕУ: Савез Камерона и Орбана

То је изјавио у Будимпешти мађарски премијер Виктор Орбан после састанка с британским колегом.

"Мађарска подржава три од четири предлога", рекао је Орбан новинарима после састанка с Камероном и додао да такав став има и Вишеградска група, коју поред Мађарске, чине Чешка, Пољска и Словачка.

Орбан је рекао да се његова земља једино не слаже с предлогом о укидању социјалне помоћи европским држављанима током прве четири године боравка у Великој Британији.

Многи источни Европљани који су присутни у Великој Британији осећају се посебно погођеним тим предлогом.

"Ми смо грађани ЕУ и не желимо да будемо третирани другачије. Не желимо да будемо паразити", рекао је Орбан и додао да у Великој Британији око 55.000 Мађара.

"За нас је веома важно да нас не сматрају мигрантима", додао је мађарски премијер, који се залаже за ограничени прилив избеглица с Блиског истока у ЕУ.

Камерон је рекао да се о британским предлозима може преговарати.

"С добром вољом можемо да пронађемо решење", рекао је Камерон на истој конференцији за новинаре.

Пре Мађарске, Камерон је данас био у Немачкој, где је поново упутио апел за ограничену социјалну помоћ у оквиру ЕУ и додао да би та врста реформе била корисна за целу Европу.

"Желимо да систем социјалне помоћи не постане нешто што ће привлачити људе ка Великој Британији, јер већ осећамо притисак прекомерне имиграције последњих неколико година", рекао је Камерон који се састао с представницима Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), баварске сестринске партија немачке владајуће Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел.

Путовање британског премијера по Европи, представља део његове кампање да придобије што више присталица за реформе које захтева Велика Британија као услов останка у ЕУ.

Камерон је обећао референдум о чланству 2017. године, али су британски медији пренели да би то гласање могло да буде одржано у јулу ове године ако две стране постигну договор.

Велика Британија жели темељнију промену социјалних и економских правила ЕУ и споразуме међу њеним чланицама како би државе стекле више самосталности у одлучивању науштрб институција у Бриселу.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зумба

08.01.2016 08:30

Па помози сироту,знај да це ти се рузним вратити.Мадарска,Пољска,Цеска,Словацка,Бугарска,Румунија су примиле огромне колицине новца,а сад види.....треба укинути то куме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумбар

08.01.2016 12:36

Јадо подрзава све само не социјала да се укине ,хмм ста бих ти

ОДГОВОРИТЕ