Problemi u EU: Savez Kamerona i Orbana

Mađarska podržava većinu reformi koje traži britanski premijer Dejvid Kameron u pregovorima s Evropskom unijom.

Svijet 08.01.2016 | 07:10
Problemi u EU: Savez Kamerona i Orbana

To je izjavio u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban posle sastanka s britanskim kolegom.

"Mađarska podržava tri od četiri predloga", rekao je Orban novinarima posle sastanka s Kameronom i dodao da takav stav ima i Višegradska grupa, koju pored Mađarske, čine Češka, Poljska i Slovačka.

Orban je rekao da se njegova zemlja jedino ne slaže s predlogom o ukidanju socijalne pomoći evropskim državljanima tokom prve četiri godine boravka u Velikoj Britaniji.

Mnogi istočni Evropljani koji su prisutni u Velikoj Britaniji osećaju se posebno pogođenim tim predlogom.

"Mi smo građani EU i ne želimo da budemo tretirani drugačije. Ne želimo da budemo paraziti", rekao je Orban i dodao da u Velikoj Britaniji oko 55.000 Mađara.

"Za nas je veoma važno da nas ne smatraju migrantima", dodao je mađarski premijer, koji se zalaže za ograničeni priliv izbeglica s Bliskog istoka u EU.

Kameron je rekao da se o britanskim predlozima može pregovarati.

"S dobrom voljom možemo da pronađemo rešenje", rekao je Kameron na istoj konferenciji za novinare.

Pre Mađarske, Kameron je danas bio u Nemačkoj, gde je ponovo uputio apel za ograničenu socijalnu pomoć u okviru EU i dodao da bi ta vrsta reforme bila korisna za celu Evropu.

"Želimo da sistem socijalne pomoći ne postane nešto što će privlačiti ljude ka Velikoj Britaniji, jer već osećamo pritisak prekomerne imigracije poslednjih nekoliko godina", rekao je Kameron koji se sastao s predstavnicima Hrišćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske partija nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Putovanje britanskog premijera po Evropi, predstavlja deo njegove kampanje da pridobije što više pristalica za reforme koje zahteva Velika Britanija kao uslov ostanka u EU.

Kameron je obećao referendum o članstvu 2017. godine, ali su britanski mediji preneli da bi to glasanje moglo da bude održano u julu ove godine ako dve strane postignu dogovor.

Velika Britanija želi temeljniju promenu socijalnih i ekonomskih pravila EU i sporazume među njenim članicama kako bi države stekle više samostalnosti u odlučivanju nauštrb institucija u Briselu.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zumba

08.01.2016 08:30

Pa pomozi sirotu,znaj da ce ti se ruznim vratiti.Madarska,Poljska,Ceska,Slovacka,Bugarska,Rumunija su primile ogromne kolicine novca,a sad vidi.....treba ukinuti to kume.

ODGOVORITE
Name

Bumbar

08.01.2016 12:36

Jado podrzava sve samo ne socijala da se ukine ,hmm sta bih ti

ODGOVORITE