Радост Божића пружа снагу против искушења

Радост Божића православним вјерницима треба да пружи снагу да се успјешно одупру свим искушењима и насртајима који долазе споља и изнутра.

Република Српска 07.01.2016 | 19:39
Радост Божића пружа снагу против искушења

Поручио је ово Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем поводом Божића, најрадоснијег хришћанског празника, којег су православни вјерници прославили 7. јануара.

Владика је након служења архијерејске литургије у саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци казао како је прво што пада на ум кад се гледа у колијевку богомладенца Исуса то да је савремена српска породица у много чему у кризи.

"Прије свега, многе колијевке су празне, а многи бракови незасновани, разведени, а демографска слика негативна", рекао је владика у храму препуном вјерника уз традиционални поздрав "Мир Божји, Христос се роди".

Дан раније, у сриједу увече, Јефрем је освештао и наложио бадњак, а том чину је присуствовао и Милорад Додик, предсједник РС, који је рекао да је Божић прилика да сви покажу своју људску страну и буду с онима до којих им је стало, да буду на страни добра, а никад на страни зла.

У четвртак ујутру су и у свим храмовима Митрополије дабробосанске, на најрадоснији хришћански празник рођења Господа Исуса Христа служене божићне литургије. У саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву свету литургију служио је ректор Богословије у Фочи архимандрит Лазар. Бадњак је освештан и наложен и у порти старе српске православне цркве светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву, а Вања Јовановић, парох сарајевски, је поручио како се Божић тиче љубави и суживота кроз другога, породицу, познанике и пријатеље.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је у препуном саборном храму у Требињу поноћну божићну литургију, којом је велики број требињских вјерника дочекао Божић.

Његове молитве су биле усмјерене чувању људи од гријеха, смрти, ђавола, од сваког ропства и свих других недаћа, од чега нас, како је рекао, и Бог чува. Посебне молитве су биле упућене за заштиту болесних, прогнаних, избјеглих којима је, према његовим ријечима, утјеха данас најпотребнија.

"Нека сте благословени, браћо и сестре, да нам дође на радост Божић, овај дивни дан спасења, избављења, обожења и очовјечења. Да Бог да да му се увијек у радости молимо", рекао је вјерницима владика Григорије.

Он је божићну литургију служио у манастиру Житомислић, а на налагању бадњака био је у Невесињу.

Неколико стотина вјерника у Санском Мосту присуствовало је у протеклу сриједу великом слављу које се традиционално, на Бадње вече, организује у дворишту цркве светих апостола Петра и Павла. Као и сваке године, бадњаци у двориште овог вјерског објекта довезени су из околних села у којима живе Срби. У раним јутарњим сатима у четвртак служена је и света божићна литургија.

Велики број православних вјерника присуствовао је и свечаној божићној литургији коју је у храму Рођења пресвете Богородице предводио парох зенички Марко Малеш.

"Данас више него икад потребан нам је мир и добра воља, а умјесто тога, нажалост, свједоци смо планетарне експанзије егоизма, антагонизама и порока, који изазивају забринутост, страх и зебњу за будућност свијета", рекао је парох Малеш преносећи ријечи божићне посланице коју је вјерницима упутио српски патријарх Иринеј.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар