Radost Božića pruža snagu protiv iskušenja

Radost Božića pravoslavnim vjernicima treba da pruži snagu da se uspješno odupru svim iskušenjima i nasrtajima koji dolaze spolja i iznutra.

Republika Srpska 07.01.2016 | 19:39
Radost Božića pruža snagu protiv iskušenja

Poručio je ovo Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, kojeg su pravoslavni vjernici proslavili 7. januara.

Vladika je nakon služenja arhijerejske liturgije u sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci kazao kako je prvo što pada na um kad se gleda u kolijevku bogomladenca Isusa to da je savremena srpska porodica u mnogo čemu u krizi.

"Prije svega, mnoge kolijevke su prazne, a mnogi brakovi nezasnovani, razvedeni, a demografska slika negativna", rekao je vladika u hramu prepunom vjernika uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi".

Dan ranije, u srijedu uveče, Jefrem je osveštao i naložio badnjak, a tom činu je prisustvovao i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je rekao da je Božić prilika da svi pokažu svoju ljudsku stranu i budu s onima do kojih im je stalo, da budu na strani dobra, a nikad na strani zla.

U četvrtak ujutru su i u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske, na najradosniji hrišćanski praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista služene božićne liturgije. U sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu svetu liturgiju služio je rektor Bogoslovije u Foči arhimandrit Lazar. Badnjak je osveštan i naložen i u porti stare srpske pravoslavne crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu, a Vanja Jovanović, paroh sarajevski, je poručio kako se Božić tiče ljubavi i suživota kroz drugoga, porodicu, poznanike i prijatelje.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je u prepunom sabornom hramu u Trebinju ponoćnu božićnu liturgiju, kojom je veliki broj trebinjskih vjernika dočekao Božić.

Njegove molitve su bile usmjerene čuvanju ljudi od grijeha, smrti, đavola, od svakog ropstva i svih drugih nedaća, od čega nas, kako je rekao, i Bog čuva. Posebne molitve su bile upućene za zaštitu bolesnih, prognanih, izbjeglih kojima je, prema njegovim riječima, utjeha danas najpotrebnija.

"Neka ste blagosloveni, braćo i sestre, da nam dođe na radost Božić, ovaj divni dan spasenja, izbavljenja, oboženja i očovječenja. Da Bog da da mu se uvijek u radosti molimo", rekao je vjernicima vladika Grigorije.

On je božićnu liturgiju služio u manastiru Žitomislić, a na nalaganju badnjaka bio je u Nevesinju.

Nekoliko stotina vjernika u Sanskom Mostu prisustvovalo je u proteklu srijedu velikom slavlju koje se tradicionalno, na Badnje veče, organizuje u dvorištu crkve svetih apostola Petra i Pavla. Kao i svake godine, badnjaci u dvorište ovog vjerskog objekta dovezeni su iz okolnih sela u kojima žive Srbi. U ranim jutarnjim satima u četvrtak služena je i sveta božićna liturgija.

Veliki broj pravoslavnih vjernika prisustvovao je i svečanoj božićnoj liturgiji koju je u hramu Rođenja presvete Bogorodice predvodio paroh zenički Marko Maleš.

"Danas više nego ikad potreban nam je mir i dobra volja, a umjesto toga, nažalost, svjedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, antagonizama i poroka, koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost svijeta", rekao je paroh Maleš prenoseći riječi božićne poslanice koju je vjernicima uputio srpski patrijarh Irinej.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar