Ово су најскупље продаване слике у 2015.

Слика “Жене из Алжира” Пабла Пикаса, продата на аукцији куће „Кристи“ у Њујорку 11. маја 2015. за 179 милиона долара, постала је најскупље продато уметничко дело у историји. Следе “Лежећи акт” Модиљанија, Ван Гог, Лусијан Фројд...

Занимљивости 07.01.2016 | 18:09
 Ово су најскупље продаване слике у 2015.

У "Кристију" је пролетос свега неколико минута након Пикасових „Жена из Алжира“, новог власника добило и Ђакометијево дело „Човек који упире прстом“ за које је издвојено 141,3 милиона долара. Тиме је оборен рекорд, а "Човек који упире прстом" постало најскупља скулптура продата на аукцији.

Међу 10 најскупљих европских уметника на аукцијама 2015. нашао се име Герхарда Рихтера, јединог живог уметника.

Минулу годину памтиће и аукцијске куће и колекционари и трговци уметнинама по узбудљивим надметањима и рекордим ценама које су достигнуте на аукцијама, али и по томе што је држава Катар прошлог фебруара, мимо аукција, одвојила је 300 милиона долара за рад Пола Гогена "Када ћеш се удати?". Тако је дело Гогена постало најскупља слика у историји.

Стручњаци тврде да су цене уметнина скочиле због већих инвестиција у уметничка дела као и због појаве нових богатих колекционара.

"Лежећи акт" Модиљанија променио је власника за 170,4 милиона долара, 9. новембра на аукцији куће „Кристи“

На трећем месту најскупље продатих дела на аукцијама у 2015. нашао се Ван Гог са делом „Алеја Аликамп“ (Л’Аллéе дес Алyсцампс) из 1888. након што је на аукцији куће „Сотби“ пролетос купљено за 66.3 милиона долара чиме је оборена и рекордна цена постигнута за платно славног Холанђанина.

За дело „Бенефитс Супервисор Рестинг“ (1994) Лусијана Фројда, унука чувеног Сигмунда Фројда, нови власник издвојио је 13. маја на аукцији куће „Кристи“ 56.1 милион долара. Овим је постигнут аукцијски рекорд за овог уметника. Слика се сматра једног од начувенијих Фројдових радова. Друга слика из те серије донела је 33,6 милиона долара у „Кристију“ 2008, и тада је била најскупља слика неког живог сликара продата на аукцији.

Композиција број ИИИ, са црвеном, плавом, жутом и црном, поставила је нови аукцијски рекорд за овог уметника јер је на аукцији куће „Кристи“ то дело достигло цену од 50,6 милиона долара.

Овај портрет Бејкона купљен је ове године на аукцији куће "Кристи" за 47,7 милиона долара, чиме је доспео на седмо место листе најскупље купљених слика у 2015. Триптих Френсиса Бејкона "Три студије Лусијана Фројда" донедавно је држао рекорд јер је новембра 2013. добио новог власника за 142,4 милиона долара.

Уље на платну немачког уметника Герхарда Рихтера продато је за 46,3 милиона долара у фебруару на аукцији у Лондону, што је нови аукцијски рекорд за рад неког живог уметника. Слика је претходно била и у власништву рок музичара Ерика Клептона који је познат као колекционар.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар