Ovo su najskuplje prodavane slike u 2015.

Slika “Žene iz Alžira” Pabla Pikasa, prodata na aukciji kuće „Kristi“ u Njujorku 11. maja 2015. za 179 miliona dolara, postala je najskuplje prodato umetničko delo u istoriji. Slede “Ležeći akt” Modiljanija, Van Gog, Lusijan Frojd...

Zanimljivosti 07.01.2016 | 18:09
 Ovo su najskuplje prodavane slike u 2015.

U "Kristiju" je proletos svega nekoliko minuta nakon Pikasovih „Žena iz Alžira“, novog vlasnika dobilo i Đakometijevo delo „Čovek koji upire prstom“ za koje je izdvojeno 141,3 miliona dolara. Time je oboren rekord, a "Čovek koji upire prstom" postalo najskuplja skulptura prodata na aukciji.

Među 10 najskupljih evropskih umetnika na aukcijama 2015. našao se ime Gerharda Rihtera, jedinog živog umetnika.

Minulu godinu pamtiće i aukcijske kuće i kolekcionari i trgovci umetninama po uzbudljivim nadmetanjima i rekordim cenama koje su dostignute na aukcijama, ali i po tome što je država Katar prošlog februara, mimo aukcija, odvojila je 300 miliona dolara za rad Pola Gogena "Kada ćeš se udati?". Tako je delo Gogena postalo najskuplja slika u istoriji.

Stručnjaci tvrde da su cene umetnina skočile zbog većih investicija u umetnička dela kao i zbog pojave novih bogatih kolekcionara.

"Ležeći akt" Modiljanija promenio je vlasnika za 170,4 miliona dolara, 9. novembra na aukciji kuće „Kristi“

Na trećem mestu najskuplje prodatih dela na aukcijama u 2015. našao se Van Gog sa delom „Aleja Alikamp“ (L’Allée des Alyscamps) iz 1888. nakon što je na aukciji kuće „Sotbi“ proletos kupljeno za 66.3 miliona dolara čime je oborena i rekordna cena postignuta za platno slavnog Holanđanina.

Za delo „Benefits Supervisor Resting“ (1994) Lusijana Frojda, unuka čuvenog Sigmunda Frojda, novi vlasnik izdvojio je 13. maja na aukciji kuće „Kristi“ 56.1 milion dolara. Ovim je postignut aukcijski rekord za ovog umetnika. Slika se smatra jednog od načuvenijih Frojdovih radova. Druga slika iz te serije donela je 33,6 miliona dolara u „Kristiju“ 2008, i tada je bila najskuplja slika nekog živog slikara prodata na aukciji.

Kompozicija broj III, sa crvenom, plavom, žutom i crnom, postavila je novi aukcijski rekord za ovog umetnika jer je na aukciji kuće „Kristi“ to delo dostiglo cenu od 50,6 miliona dolara.

Ovaj portret Bejkona kupljen je ove godine na aukciji kuće "Kristi" za 47,7 miliona dolara, čime je dospeo na sedmo mesto liste najskuplje kupljenih slika u 2015. Triptih Frensisa Bejkona "Tri studije Lusijana Frojda" donedavno je držao rekord jer je novembra 2013. dobio novog vlasnika za 142,4 miliona dolara.

Ulje na platnu nemačkog umetnika Gerharda Rihtera prodato je za 46,3 miliona dolara u februaru na aukciji u Londonu, što je novi aukcijski rekord za rad nekog živog umetnika. Slika je prethodno bila i u vlasništvu rok muzičara Erika Kleptona koji je poznat kao kolekcionar.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar