Волимо Космет исто као и нашу Русију

Много волимо Косово и Метохију, скоро као своју домовину. Мада је супруг Андреј и раније у више наврата боравио на Космету, овде у Грачаници смо заједно од 2011. и много смо везани за ово место. У овој кући смо претходно становали, али када је власник решио да је прода, купили смо је, а докле ћемо остати овде да живимо, зависи од Андрејевог посла.

Србија 07.01.2016 | 13:20
Волимо Космет исто као и нашу Русију

У лепо уређеној кући, у једној од мирних уличица грачаничког Новог насеља, овим речима дочекује нас Наташа Антонов (37). Из руског града Анапа на обали Црног мора, Наташа је пре пет година у Грачаницу дошла због супруга Андреја, запосленог у Комисији за људска права Унмика. Са собом је повела и тада трогодишњу кћеркицу Катју, док су Наташа и Андреј касније постали родитељи и сада петогодишњег Николаја и најмлађе једноипогодишње Маше.

"Андреј је на Косово дошао 2001. са руском полицијом и тада се задржао овде око годину дана. Потом се вратио у Русију, али га је посао 2005. поново довео на Космет, где је остао до 2008. Потом је наредне три године провео радећи широм света у оквиру мисије, да бисмо после тога дошли да живимо овде", појашњава уз осмех Наташа, којој се петогодишњи Николај и малена девојчица врзмају око ногу.

Док покушава да умири малишане, ова млада жена у поодмаклој трудноћи нам објашњава да њен супруг не жели да се експонира у јавности и наглашава да се на Космету више не осећају као странци. Поготову у Грачаници, где им најстарија кћеркица похађа трећи разред основне школе.

"Пошто Катја са другарицама иде на фолклор у село Доња Брњица, супруг је упрво отишао да је довезе - објашњава лепа Рускиња и додаје да њихова осмогодишња кћеркица боље говори српски језик него она и супруг. - Дружи се са децом и савладала је перфектно српски. Међутим, да не би заборавила и матерњи језик, трудимо се да, кад год Андреју обавезе дозволе, одемо до наших у Русију, што обично буде током школских распуста. Али и Николај говори и српски и руски, што ће бити случај и са Машом, јер се и њих двоје друже са децом наших кућних пријатеља. Некада се играју, некада се потуку... као и сва деца".

Причу на прилично добром српском језику, Наташа наставља о пријатељима којих каже, што је и логично, сада имају више у Грачаници него у Русији...

"Дружимо се са породицом локалног свештеника, са супругом секретара Епархије, али и још неколико породица. Овде су нас сви лепо прихватили, једино нам је тешко што смо одвојени од породица".

Живот у Грачаници, по Наташином мишљењу, не разликује се много од живота који су водили у Русији. Овде се, каже, осећају своји на своме, а у средину су се у потпуности уклопили.

"Генерално, Срби као и Руси, имају исте обичаје, сличне навике. Међутим, оно што ми се овде посебно допада јесте традиција слављења славе. Тога код нас нема у Русији и сатима сам објашњавала својим рођацима и пријатељима како изгледа прослава славе", наставља причу Наташа.

Осим на славља, Антонови код својих пријатеља одлазе и на рођендане и друге породичне прославе, док им и они узвраћају честим посетама.

"И Андреј и ја смо дружељубиви, а таква су нам на срећу и деца, тако да је и то једна од потврда да смо се потпуно уклопили у ову средину" - прича ова млада жена и додаје да се за њеног супруга може чак и рећи као да је одувек ту живео, јер у слободно време посвећује пажњу групи локалних клинаца којима држи тренинге француског бокса. Зато каже да ће, и ако се једнога дана врате у домовину, сигурно доћи да посете пријатеље и познанике на Космету.

"Најмлађу Машу смо крстили овде у Грачаници и кумови су нам Душица Шмигић и Дарко Станковић, који се оженио Рускињом Јулијом и планирамо да се са њима дружимо читавог живота, па и уколико се једнога дана будемо вратили у Русију", објашњава Наташа и каже да ће тада, можда и више него што то чине сада, бринути о Србима и православним светињама на Космету.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

кики

07.01.2016 12:29

Морас бре прво да волис Додика па онда све остало , децу муза Косово ,Русију итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ба кики

07.01.2016 14:39

Стварно Кики твоја болест је Додик...сви кукате на њега а кад вам избори додју опет вам или нам он пресједник...пс...науци да дајес коментар који одговара..

Name

Ре кики

07.01.2016 13:23

Ти си буздованцина каквих нема пуно на овом свијету. Ј**о те Додик шта он има са човеком и Косовом

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

07.01.2016 13:34

Бас вала ..бо га Додикциц!

Name

Херцеговац

07.01.2016 13:35

Кики не млати образа ти!' Увек месас Додика ма која тема да је! Ти си психопата!

ОДГОВОРИТЕ