Рођендан најмоћније навијачке силе

Православни Божић за већину навијача Црвене звезде подебљан је црвеном бојом у календару, јер је истог дана основана и најмасовнија навијачка група на Балкану – Делије север, званично основане 7. јануара 1989. године.

Србија 07.01.2016 | 13:40
Рођендан најмоћније навијачке силе

И пре тог дана, наравно, Фудбалски клуб Црвена звезда је имао верну војску навијача, али тек са уједињењем бројних група у једно име северна трибина се уобличила у моћну организацију која је из године у годину расла и данас представља окосницу навијачке сцене у Србији, али и ван граница наше земље.

Име Делије се изговара са поштовањем у читавом навијачком свету о чему сведочи и податак да су другу годину заредом навијачи Звезде у самом врху листе најбољих на свету, према оценама утицајног тифо портала “Ултрас Wорлд”.

Тог 7. јануара 1989. године, Делије су оформљене уједињењем свих навијачких фракција од којих су најутицајније биле Ред Евил, Зулу Вориорс и Ултрас.

Осим великог броја имена која су била у оптицају за јединствено име свих највернијих навијача, изабрано је „Делије север“.

У скоро три деценије постојања као организоване навијачке групе, присталице Звезде су утиснуле снажан печат не само на навијачку сцену, већ и на свеукупну спортску слику у нашој земљи својом бројношчу, оданошћу према клубу и амбијентом који праве на "Маракани" и хали "Пионир", али и на трибинама других стадиона и хала у време када играју фудбалери и кошаркаши, пре свих.

Осим редовних навијачких активности, присталице Звезде су надалеко познате и по бројним хуманитарним акцијама.

Извор: Телеграф

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Делије Бијељина

07.01.2016 17:02

Мир Божији Христос се риди... Сретан и Богом благословен данашњи дан. Поздрав за све Делије и за најсрпскији клуб Црвену Звезду.

ОДГОВОРИТЕ