Rođendan najmoćnije navijačke sile

Pravoslavni Božić za većinu navijača Crvene zvezde podebljan je crvenom bojom u kalendaru, jer je istog dana osnovana i najmasovnija navijačka grupa na Balkanu – Delije sever, zvanično osnovane 7. januara 1989. godine.

Srbija 07.01.2016 | 13:40
Rođendan najmoćnije navijačke sile

I pre tog dana, naravno, Fudbalski klub Crvena zvezda je imao vernu vojsku navijača, ali tek sa ujedinjenjem brojnih grupa u jedno ime severna tribina se uobličila u moćnu organizaciju koja je iz godine u godinu rasla i danas predstavlja okosnicu navijačke scene u Srbiji, ali i van granica naše zemlje.

Ime Delije se izgovara sa poštovanjem u čitavom navijačkom svetu o čemu svedoči i podatak da su drugu godinu zaredom navijači Zvezde u samom vrhu liste najboljih na svetu, prema ocenama uticajnog tifo portala “Ultras World”.

Tog 7. januara 1989. godine, Delije su oformljene ujedinjenjem svih navijačkih frakcija od kojih su najuticajnije bile Red Evil, Zulu Voriors i Ultras.

Osim velikog broja imena koja su bila u opticaju za jedinstveno ime svih najvernijih navijača, izabrano je „Delije sever“.

U skoro tri decenije postojanja kao organizovane navijačke grupe, pristalice Zvezde su utisnule snažan pečat ne samo na navijačku scenu, već i na sveukupnu sportsku sliku u našoj zemlji svojom brojnošču, odanošću prema klubu i ambijentom koji prave na "Marakani" i hali "Pionir", ali i na tribinama drugih stadiona i hala u vreme kada igraju fudbaleri i košarkaši, pre svih.

Osim redovnih navijačkih aktivnosti, pristalice Zvezde su nadaleko poznate i po brojnim humanitarnim akcijama.

Izvor: Telegraf

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Делије Бијељина

07.01.2016 17:02

Мир Божији Христос се риди... Сретан и Богом благословен данашњи дан. Поздрав за све Делије и за најсрпскији клуб Црвену Звезду.

ODGOVORITE