Александар Вучић: Биће боља година

Председник Владе Србије Александар Вучић најавио је данас да у 2016. години очекује раст бруто домаћег производа од два одсто.

Србија 07.01.2016 | 12:00
Александар Вучић: Биће боља година

"Циљ нам је да држимо јавне финансије под контролом да Србија никада више не буде пред банкротом, да смањујемо јавни дуг и да обезбедимо раст БДП од најмање 2 одсто", изјавио је премијер за ТВ Пинк.

Дугорочни циљ је да смањујемо јавни друг, истакао је, те да од 2017. године немамо дефицит.

Премијер је рекао да су објективни показатељи такви да нема сумње да ће 2016. бити боља година од прошле.

Према његовим речима, објективно се не може рећи да Србија није у успону, али да га не чуди кад чује супротно.

"Код Срба постоји константно незадовољство. Када сте у историји чули да кажемо да нам је боље?", запитао је Вучић.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да Србија може бити задовољна растом БДП, јер сличан или несто већи имају Италија и Аустрија, много развијеније земље, да већи има Швајцарска, а Финска, иако 20 пута развијенија од Србије, има дупло мањи раст БДП.

"Али, нама је потребан много већи раст", рекао је премијер и додао да његова влада има добар план, али да највише зависи од народа, од грађана.

Он је подсетио да смо, без обзира на тешке и катастрофалне поплаве, кренули у реформе, које су почеле да дају резултате и да не можемо бити задовољни резултатима.

"Да ли ћемо моћи да се издигнемо изнад тога и да само не критикујемо, већ да видимо шта сами можемо да урадимо, то је друга ствар", рекао је Вучић.

Он је приметио да "раст" БДП био - 3,6 одсто у време када су на власти били они који су данас најгласнији са примедбама и критикама.

Он је у Јутарњем програму ТВ Пинк пожелео срећан Божић свим православним верницима и свим људима добро здравље и бољи живот.

Наш дуг за кредите у доларима већи је само у књигама, и не оптерећује грађане, рекао је премијер.

Упитан да ли би било потребно да се јавни дуг конвертује из долара у евро због јачања америчке валуте, Вучић је рекао да раст долара само формално утиче на нас, јер, како је објаснио, за сада нисмо имали суштинских проблема у отплати кредита у доларима.

Разлог је, како је навео, јер смо доларе, које смо узели од УАЕ с каматом од два одсто, користили као "хеџ фонд", што значи за камате које су нам доспевале у доларима.

Упитан за даље кораке у овом случају, Вучић је рекао да је наша стратегија да 2017. више немамо дефицит, да он буде апсолутно минималан, али да раст БДП буде толики да нам ниво јавног дуга буде нижи.

Нећемо дозволити да јавни дуг буде виши од 79 одсто, а онда ћемо да кренемо да га убрзано смањујемо.

"То је тежак и дугорочни одговор на неодговорну политику коју смо водили 5-10 претходних година", навео је премијер.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милос

07.01.2016 11:41

И Грци су водили неодговорну политику па су појели 400 милијарди еура! Људи пробудите се данас је све симпатија и интерес. И јос на крају она стара. Усе и у своје кљусе. Ослоните се на своје капацитете! Европа одавно није сто је била, све њене вредности су сами погазили!

ОДГОВОРИТЕ