Aleksandar Vučić: Biće bolja godina

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da u 2016. godini očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od dva odsto.

Srbija 07.01.2016 | 12:00
Aleksandar Vučić: Biće bolja godina

"Cilj nam je da držimo javne finansije pod kontrolom da Srbija nikada više ne bude pred bankrotom, da smanjujemo javni dug i da obezbedimo rast BDP od najmanje 2 odsto", izjavio je premijer za TV Pink.

Dugoročni cilj je da smanjujemo javni drug, istakao je, te da od 2017. godine nemamo deficit.

Premijer je rekao da su objektivni pokazatelji takvi da nema sumnje da će 2016. biti bolja godina od prošle.

Prema njegovim rečima, objektivno se ne može reći da Srbija nije u usponu, ali da ga ne čudi kad čuje suprotno.

"Kod Srba postoji konstantno nezadovoljstvo. Kada ste u istoriji čuli da kažemo da nam je bolje?", zapitao je Vučić.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da Srbija može biti zadovoljna rastom BDP, jer sličan ili nesto veći imaju Italija i Austrija, mnogo razvijenije zemlje, da veći ima Švajcarska, a Finska, iako 20 puta razvijenija od Srbije, ima duplo manji rast BDP.

"Ali, nama je potreban mnogo veći rast", rekao je premijer i dodao da njegova vlada ima dobar plan, ali da najviše zavisi od naroda, od građana.

On je podsetio da smo, bez obzira na teške i katastrofalne poplave, krenuli u reforme, koje su počele da daju rezultate i da ne možemo biti zadovoljni rezultatima.

"Da li ćemo moći da se izdignemo iznad toga i da samo ne kritikujemo, već da vidimo šta sami možemo da uradimo, to je druga stvar", rekao je Vučić.

On je primetio da "rast" BDP bio - 3,6 odsto u vreme kada su na vlasti bili oni koji su danas najglasniji sa primedbama i kritikama.

On je u Jutarnjem programu TV Pink poželeo srećan Božić svim pravoslavnim vernicima i svim ljudima dobro zdravlje i bolji život.

Naš dug za kredite u dolarima veći je samo u knjigama, i ne opterećuje građane, rekao je premijer.

Upitan da li bi bilo potrebno da se javni dug konvertuje iz dolara u evro zbog jačanja američke valute, Vučić je rekao da rast dolara samo formalno utiče na nas, jer, kako je objasnio, za sada nismo imali suštinskih problema u otplati kredita u dolarima.

Razlog je, kako je naveo, jer smo dolare, koje smo uzeli od UAE s kamatom od dva odsto, koristili kao "hedž fond", što znači za kamate koje su nam dospevale u dolarima.

Upitan za dalje korake u ovom slučaju, Vučić je rekao da je naša strategija da 2017. više nemamo deficit, da on bude apsolutno minimalan, ali da rast BDP bude toliki da nam nivo javnog duga bude niži.

Nećemo dozvoliti da javni dug bude viši od 79 odsto, a onda ćemo da krenemo da ga ubrzano smanjujemo.

"To je težak i dugoročni odgovor na neodgovornu politiku koju smo vodili 5-10 prethodnih godina", naveo je premijer.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milos

07.01.2016 11:41

I Grci su vodili neodgovornu politiku pa su pojeli 400 milijardi eura! Ljudi probudite se danas je sve simpatija i interes. I jos na kraju ona stara. Use i u svoje kljuse. Oslonite se na svoje kapacitete! Evropa odavno nije sto je bila, sve njene vrednosti su sami pogazili!

ODGOVORITE