Знате ли ко је "донио" скијање на Балкан?!

Скијашка сезона је почела, па је идеалан тренутак да се мало подсетимо ко је заслужан што и ми овде волимо тај спорт.

Остали спортови 09.01.2016 | 17:40
Знате ли ко је "донио" скијање на Балкан?!

Пре више од 100 година, на Балкан су донете прве скије.

Норвешки капетан и авантуриста Хенрик Ангел је 1891. године први пут дошао у Црну Гору како би упознао народ који се стотинама година бори за своју слободу и независност. Са собом је понео и пар скија да би се лакше кретао по снегу.

На захтев црногорског књаза Николе Првог, Ангел је покренуо школу скијања. Најпре 1892. године, Ангел заједно са француским професором који је радио у Француској амбасади на Цетињу, оснива клуб "Цетињско скијашко друштво" у оквиру кога би се изводила обука скијања.

Тако Ангел 1893. године долази у Црну Гору са сто пари скија и тако почиње прва школа скијања у Црној Гори али и на Балкану.

Идеја је била да људи који живе по планинама науче да користе скије у практичне потребе током дугих снежних зима.

По повратку у Норвешку, одушевљен црногорском борбом за независност, написао је четири књиге у којима је поделио своја искуства са ових путовања: "Кроз Црну Гору на скијама" 1895. године, "Синови црних гора" 1896. године, "Одважан народ" 1902. године и "Мали народ у борби за опстанак" 1914. године.

Књига "Кроз Црну Гору на скијама”, која показује како се треба борити за независност своје земље, у првих неколико деценија је била међу омиљеним код норвешке омладине чиме је додатно допринела зближавању два народа.

Скијање ће тек касније добити и спортску форму у Црној Гори где данас представља значајан аспект зимског туризма.

Поред његових књига преведених на црногорски, успомена на Ангела живи у Црној Гори и у виду неколико споменика и меморијала на Ловћену али и кроз документарни филм "Скијање као мисија". У Норвешкој такође постоје његова статуа и биста.

Овај норвешки авантуриста се није зауставио на Црној Гори већ је нашао нови народ који је обучавао скијању - француску војску. Слободно време је користио за планирање по Алпима али и вожњу бициклом од Норвешке, преко Алпа, до Италије и назад. Ангел се такође борио против бољшевика у рату у Мурманску на северу Русије где је задобио промрзлине и озледе од којих је 1922. године и умро.

НАЈСТАРИЈИ ПАР СКИЈА
Скије су инцијално биле коришћене за рад и транспорт много пре него што су постале средство за забаву и спорт. Најстарија позната верзија скија је пронађена баш у Норвешкој и сматра се да је стара више од 4.500 година. Међутим, слике изрезбарене по зидовима пећина и стена указују на употребу скија и знатно пре.

Коментари / 0

Оставите коментар