"Русија је приоритет у односу на ЕУ"

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да Србија жели добре односе и са Европом и са САД и са Русијом, али уколико су интереси супротстављени за Србију нема двоумљења; за њу је Русија на првом мјесту.

Србија 06.01.2016 | 15:51
"Русија је приоритет у односу на ЕУ"

Патријарх Иринеј каже да су српски и руски народ једнокрвни и једновјерни и њихови односи су братски, као што су били увијек кроз историју, сем у вријеме прије и послије Октобарске револуције која је, како је рекао, била трагична и за Русе, и за Србе, и за све словенске народе.

"У ближој и даљој прошлости представници цркве су се школовали у Русији, помагани су од Русије. Да не говоримо о ономе што је царска породица Николаја Романова учинила за српски народ у једном трагичном времену када се поставило питање изласка српске војске из Србије и кад су се западни савезници двоумили да ли да прихвате ту војску или не", истакао је патријарх у божићном интервјуу за "Спутњик".

Он је нагласио да је цар Николај Други тада изрекао врло важну ствар која је учинила "да Срби опстану као војска и народ" и због тога касније сносио посљедице.

"То је доказ колико је руска држава мислила о нама", нагласио је патријарх Иринеј.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Брко

06.01.2016 15:03

Настави ли овај оволико да се огласава могли би нам забранити да по ЕУ зујимо..Ако ико има лове да зуји Нисмо ми знали ни 41 на коју би страну јел са свабама јал са русима па на крају изабрасе ста изабрасе а све зато сто смо увијек зелили на две столице да седимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.01.2016 15:17

Кад је у питању ова изјава сто посто је у праву. Зивјела Русија,јер само уз Русију има наде да зиви(опстане) и Србија.

Name

Карадоз

06.01.2016 15:55

Ако је бас тако због цега онда Срби на запад а не у Русију.. то ми никако није јасно

Name

Градиска РС

06.01.2016 17:38

Ја сам јако забринут за нас Србе.Ми појма немамо куд тумарамо.Нити има ко паметан да нам казе којим путем да кренемо.Ово сто патријарх прица су бајке неког радикала из деведесетих,а оно сто Николиц прица су бајке неког демократе из двехиљадите...

Name

вријеме цртаног

06.01.2016 16:29

Карадјозе не с..и,иди гледај цртиц,па на спавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са са сарајево

06.01.2016 16:44

За све несрбе у еxYУ , би било боље да послусате Патријарха и одаберете Русију.Вама,Србима,је и онако Русија драза него ЕУ,па не знам ста цекате!?Европа и европске вриједности, нису за српску митоманију и Србе,нит су дволицни Срби за ЕУ.Када казем"дволицни" мислим:"европске паре , православна квазиромантика и гусларска митоманија".Е,мало морген,сто би реко,"Онај под липом".Послусајте његово Свестенство и једном за свагда одијелите,зито од кукоља.Европу од Кавказа.Тарас Булба није за Беца,Берлина нити за Париза..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миеква

06.01.2016 17:09

Јебала те Русија! Беда и сиротиња. Зато и јесмо ту где смо, због великог пријатељства да Русима. Идиотизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

06.01.2016 17:36

Мани политику, опет пред изборе код дрекавца по паре.

ОДГОВОРИТЕ