"Rusija je prioritet u odnosu na EU"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da Srbija želi dobre odnose i sa Evropom i sa SAD i sa Rusijom, ali ukoliko su interesi suprotstavljeni za Srbiju nema dvoumljenja; za nju je Rusija na prvom mjestu.

Srbija 06.01.2016 | 15:51
"Rusija je prioritet u odnosu na EU"

Patrijarh Irinej kaže da su srpski i ruski narod jednokrvni i jednovjerni i njihovi odnosi su bratski, kao što su bili uvijek kroz istoriju, sem u vrijeme prije i poslije Oktobarske revolucije koja je, kako je rekao, bila tragična i za Ruse, i za Srbe, i za sve slovenske narode.

"U bližoj i daljoj prošlosti predstavnici crkve su se školovali u Rusiji, pomagani su od Rusije. Da ne govorimo o onome što je carska porodica Nikolaja Romanova učinila za srpski narod u jednom tragičnom vremenu kada se postavilo pitanje izlaska srpske vojske iz Srbije i kad su se zapadni saveznici dvoumili da li da prihvate tu vojsku ili ne", istakao je patrijarh u božićnom intervjuu za "Sputnjik".

On je naglasio da je car Nikolaj Drugi tada izrekao vrlo važnu stvar koja je učinila "da Srbi opstanu kao vojska i narod" i zbog toga kasnije snosio posljedice.

"To je dokaz koliko je ruska država mislila o nama", naglasio je patrijarh Irinej.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Brko

06.01.2016 15:03

Nastavi li ovaj ovoliko da se oglasava mogli bi nam zabraniti da po EU zujimo..Ako iko ima love da zuji Nismo mi znali ni 41 na koju bi stranu jel sa svabama jal sa rusima pa na kraju izabrase sta izabrase a sve zato sto smo uvijek zelili na dve stolice da sedimo

ODGOVORITE
Name

re

06.01.2016 15:17

Kad je u pitanju ova izjava sto posto je u pravu. Zivjela Rusija,jer samo uz Rusiju ima nade da zivi(opstane) i Srbija.

Name

Karadoz

06.01.2016 15:55

Ako je bas tako zbog cega onda Srbi na zapad a ne u Rusiju.. to mi nikako nije jasno

Name

Gradiska RS

06.01.2016 17:38

Ja sam jako zabrinut za nas Srbe.Mi pojma nemamo kud tumaramo.Niti ima ko pametan da nam kaze kojim putem da krenemo.Ovo sto patrijarh prica su bajke nekog radikala iz devedesetih,a ono sto Nikolic prica su bajke nekog demokrate iz dvehiljadite...

Name

vrijeme crtanog

06.01.2016 16:29

Karadjoze ne s..i,idi gledaj crtic,pa na spavanje.

ODGOVORITE
Name

sa sa sarajevo

06.01.2016 16:44

Za sve nesrbe u exYU , bi bilo bolje da poslusate Patrijarha i odaberete Rusiju.Vama,Srbima,je i onako Rusija draza nego EU,pa ne znam sta cekate!?Evropa i evropske vrijednosti, nisu za srpsku mitomaniju i Srbe,nit su dvolicni Srbi za EU.Kada kazem"dvolicni" mislim:"evropske pare , pravoslavna kvaziromantika i guslarska mitomanija".E,malo morgen,sto bi reko,"Onaj pod lipom".Poslusajte njegovo Svestenstvo i jednom za svagda odijelite,zito od kukolja.Evropu od Kavkaza.Taras Bulba nije za Beca,Berlina niti za Pariza..

ODGOVORITE
Name

Miekva

06.01.2016 17:09

Jebala te Rusija! Beda i sirotinja. Zato i jesmo tu gde smo, zbog velikog prijateljstva da Rusima. Idiotizam

ODGOVORITE
Name

Brod

06.01.2016 17:36

Mani politiku, opet pred izbore kod drekavca po pare.

ODGOVORITE