Тони Блер користио амбасаде као хотел

Бивши премијер је са свитом бесплатно одседао у резиденцијама, док је по свету уговарао приватне послове.
Тонију Блеру је забрањено да одседа у британским амбасада и резиденцијама након што су медији објавили да је као бивши премијер са све свитом и обезбеђењем бесплатно, то јест на рачун пореских обвезника, користио просторије дипломатских представништва не би ли широм света склапао приватне послове.

Свијет 06.01.2016 | 15:00
Тони Блер користио амбасаде као хотел

Иако се верује да је после одласка са функције 2007. године зарадио око 80 милиона евра, Блер није желео да себи и сарадницима плаћа хотел на појединим путовањима у иностранство.

Не само да је држава делимично покривала његове трошкове већ му је и „уступала” дипломате да му помажу док је уговарао приватне послове.

То је први открио један конзервативни посланик, а онда су о томе почели да пишу и медији. Након што се прича појавила у јавности, Министарство спољних послова је издало саопштење у којем је истакло да се бившим премијерима и министрима забрањује да користе дипломатска представништва да би унапређивали приватни бизнис.

„Наше амбасаде више неће помагати бившим премијерима и министрима осим ако њихове посете не подржавају циљеве британска владе”, саопштио је Форин офис.

Блер је као бивши државник уживао гостопримство не само за време владе његових лабуриста већ и за време данас владајућих конзервативаца.

Острвски бизнисмени имају право да затраже подршку британских амбасада, а невоља са бившим политичарима јесте та што су аутоматски добијали помоћ и третман као да су државници који обављају државне послове, а не бизнисмени у потрази за профитом.

Блер, који је дошао на власт 1997. године, одседао је 2010. у британској резиденцији у САД, док је између 2008. и 2011. боравио у кући британског амбасадора у Паризу. Сваки пут га је, како преноси „Гардијан”, пратила свита од шесторо људи, не рачунајући обезбеђење.

Нико од њих није плаћао смештај. „Дејли телеграф” је нешто раније јавио да је некадашњи шеф Даунинг стрита остајао у просторијама своје земље на Филипинима да би одржао два говора на којима је зарадио 550.000 евра. Његов шеф дипломатије Џек Стро имао је исте навике. Иако 2011. више није био министар, тражио је од британског амбасадора у Кијеву да му уговори низ састанака са украјинским званичницима. Стро је на тим сусретима бранио интересе приватне компаније која му је за саветодавне услуге плаћала 80.000 евра годишње.

Блеров представник за медије је истакао да су бесмислене оптужбе да је бивши премијер искоришћавао дипломатска представништва зарад приватног бизниса.

Портпарол тврди да је некадашњи шеф Вајтхола боравио тамо искључиво на позив амбасадора или као међународни представник за решавање израелско-палестинског сукоба.

Блер је прошлог лета поднео оставку на место специјалног изасланика Квартета (УН, САД, ЕУ, Русија) након осам година проведених на функцији на којој није постигао никакав успех у мирењу Арапа и Јевреја.

Дипломатски статус је искористио да склапа уговоре у корист „Џеј Пи Моргана”, америчке инвестиционе компаније која га годишње плаћа четири милиона долара. Како је јавила редакција „Дејли биста”, он је 2009. убедио Израел и САД да у Гази дозволе пословање мобилног оператера који је био клијент „Џеј Пи Моргана” као и да другом клијенту исте банке, „Бритиш гасу”, одобре радове у близини обале палестинске енклаве.

Блер је искористио контакте које је стекао као први човек владе да би касније развио бизнис са пружањем саветодавних услуга. Верује се да је најзаслужнији за својевремени детант у односима између Запада и Муамера Гадафија, кога је посетио у Либији 2004.

Наставио је да тадашњег либијског лидера виђа и након што је сишао са функције, па је током једне такве посете, током које је са Гадафијем разговарао о приватном бизнису, такође одсео у британској амбасади у Триполију.

Иако је Гадафи имао пословне и политичке аранжмане са западним лидерима и иако постоје докази да је чак и финансирао изборну кампању бившег француског председника Николе Саркозија, западне земље, укључујући Британију и Француску, одлучиле су да га 2011. године склоне. У војној акцији помагале су устаницима никлим током арапског пролећа, који су се борили против званичних снага.

Прошлог децембра сазнало се да је Блер назвао Гадафија и упозорио га да треба да побегне, као и да је то урадио само неколико дана пре него што ће пуковник бити линчован на улици.

Критичари веома омраженог бившег премијера протумачили су то као његов покушај да спасе либијског деспота, док је Блер изјавио да је само покушавао да приволи Гадафија да се мирно повуче и тако стане на пут крвопролићу грађанског рата.

Извор: Политика

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

драган

06.01.2016 14:10

Види ти ово а само повика на земље Балкана да су огрезле у криминалу и корупцији. За два предавања 550.000 евра. Па није Тесла или Ајнштајн него обични манипулатор. Чини се да су се наши домаћи политичари угледали на ове западне.

ОДГОВОРИТЕ