Бадњак "пробио" кордон у Ђаковици

Расељени Срби су на Бадњи дан посетили Храм успења прествете Богородице у Ђаковици и у порту донели бадњак.

Србија 06.01.2016 | 20:51
Бадњак "пробио" кордон у Ђаковици

Они су то учинили иако је због њиховог доласка у град протестовало неколико десетина косовских Албанаца, али већих инцидената није било.

Аутобус са расељеним Србима у порту цркве ушао је нешто пре поднева, уз негодовање око тридесетак косовских Албанаца, који су их по невремену и киши чекали око три сата на неколико десетина метара од цркве, испред полицијског кордона који је ту био постављен.

Расељени Срби из Ђаковице последње две године нису могли да обиђу манастир, јер су се томе противили поједини локални Албанци, који су и прошле и претпрошле године каменовали аутобусе са расељеним Србима.

Већих инцидената данас није било, ако се изузме бацање јаја, грудви снега и јабука у правцу Срба који су у том тренутку били у аутобусу и ван домашаја Албанаца, који се противе њиховом повратку у град, јавио је Тањугов дописник са лица места.

У Ђаковици је било појачано присуство полиције, која се могла видети на сваком ћошку и у свакој улици која је водила према Храму успења пресвете Богородице, а полицајци у опреми за разбијање демонстрација били су испред окупљених Албанаца који су протестовали.

Полиција је Албанце спречила да дођу до манастирске капије и тако што је испред њих поставила и металне ограде, па ниједног тренутка није било опасности по аутобус у којем су се налазили расељени Срби.

Председник Удружења Ђаковчана Ђокица Станојевић рекао је новинарима да су данашњи празник и Божић некада у Ђаковици поштовали сви и да су Албанци некада долазили да Србима честитају празник.

"Тужан сам, јер путујем 800 километара да би дошао у свој град, своју улицу и да бих поршао поред куће која је на 100 метара одавде", рекао је Станојевић новинарима у порти манатсриа.

Он је нагласио да им данашња посета Ђаковици значи много и да се мора прихватити "да смо и ми део Ђаковице" и да једино ако се схвати реалност можемо ићи ка будућности.

Станојевић је казао да сви који су грешили у прошлости треба да одговарају и да треба да се зна да су Срби "део овог града" и да су надлежнима предали захтеве за поваратак у Ђаковицу.

Аутобус са расељеним Србима је до Ђаковице дошао из Дечана у пратњи полиције, где су Срби присуствовали служби поводом Бадњег дана, а са расељенима је био и председник Српсе листе Славко Симић, који је у изјави Тањугу рекао да су у овај део Косова дошли како би послали поруку мира.

"Нисмо дошли да изазивамо било какве инциденте и да провоцирамо. Окупљање Албанаца је беспотребно, комшије Србе треба да дочекају срдачно и тако покажу вољу да Ђаковица не буде моноетничка", рекао је Симић.

Он је нагласио да Ђаковица треба да постане онаква каква је била раније - мултиетничка, а не моноетничка.

У Ђаковици је некада живело око 12.000 Срба, а данас су у овом граду преостале само четири српске монахиње.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

06.01.2016 14:37

Брацо Бог вас благословио И среца јунацка!Све најбоље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

амфилохије

06.01.2016 15:31

Сад је тако срби уздигнутом главом иду даље .Близи се судњи дан ....Бозија рука це застити православље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Србин Републике СРПСКЕ!

06.01.2016 21:14

Брацо моја Српскога косова Некавамје Сретан Бадњи Дам И Бозиц,Некавам Богпомогне Најунаству Иоцувању Свете Српске Земље,богвас Благосовијо срецу мир Ибратску Љубав Дао Срецно Увекове Српски Јунаци Српскога Косова,

ОДГОВОРИТЕ