Badnjak "probio" kordon u Đakovici

Raseljeni Srbi su na Badnji dan posetili Hram uspenja prestvete Bogorodice u Đakovici i u portu doneli badnjak.

Srbija 06.01.2016 | 20:51
Badnjak "probio" kordon u Đakovici

Oni su to učinili iako je zbog njihovog dolaska u grad protestovalo nekoliko desetina kosovskih Albanaca, ali većih incidenata nije bilo.

Autobus sa raseljenim Srbima u portu crkve ušao je nešto pre podneva, uz negodovanje oko tridesetak kosovskih Albanaca, koji su ih po nevremenu i kiši čekali oko tri sata na nekoliko desetina metara od crkve, ispred policijskog kordona koji je tu bio postavljen.

Raseljeni Srbi iz Đakovice poslednje dve godine nisu mogli da obiđu manastir, jer su se tome protivili pojedini lokalni Albanci, koji su i prošle i pretprošle godine kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

Većih incidenata danas nije bilo, ako se izuzme bacanje jaja, grudvi snega i jabuka u pravcu Srba koji su u tom trenutku bili u autobusu i van domašaja Albanaca, koji se protive njihovom povratku u grad, javio je Tanjugov dopisnik sa lica mesta.

U Đakovici je bilo pojačano prisustvo policije, koja se mogla videti na svakom ćošku i u svakoj ulici koja je vodila prema Hramu uspenja presvete Bogorodice, a policajci u opremi za razbijanje demonstracija bili su ispred okupljenih Albanaca koji su protestovali.

Policija je Albance sprečila da dođu do manastirske kapije i tako što je ispred njih postavila i metalne ograde, pa nijednog trenutka nije bilo opasnosti po autobus u kojem su se nalazili raseljeni Srbi.

Predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević rekao je novinarima da su današnji praznik i Božić nekada u Đakovici poštovali svi i da su Albanci nekada dolazili da Srbima čestitaju praznik.

"Tužan sam, jer putujem 800 kilometara da bi došao u svoj grad, svoju ulicu i da bih poršao pored kuće koja je na 100 metara odavde", rekao je Stanojević novinarima u porti manatsria.

On je naglasio da im današnja poseta Đakovici znači mnogo i da se mora prihvatiti "da smo i mi deo Đakovice" i da jedino ako se shvati realnost možemo ići ka budućnosti.

Stanojević je kazao da svi koji su grešili u prošlosti treba da odgovaraju i da treba da se zna da su Srbi "deo ovog grada" i da su nadležnima predali zahteve za povaratak u Đakovicu.

Autobus sa raseljenim Srbima je do Đakovice došao iz Dečana u pratnji policije, gde su Srbi prisustvovali službi povodom Badnjeg dana, a sa raseljenima je bio i predsednik Srpse liste Slavko Simić, koji je u izjavi Tanjugu rekao da su u ovaj deo Kosova došli kako bi poslali poruku mira.

"Nismo došli da izazivamo bilo kakve incidente i da provociramo. Okupljanje Albanaca je bespotrebno, komšije Srbe treba da dočekaju srdačno i tako pokažu volju da Đakovica ne bude monoetnička", rekao je Simić.

On je naglasio da Đakovica treba da postane onakva kakva je bila ranije - multietnička, a ne monoetnička.

U Đakovici je nekada živelo oko 12.000 Srba, a danas su u ovom gradu preostale samo četiri srpske monahinje.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

06.01.2016 14:37

Braco Bog vas blagoslovio I sreca junacka!Sve najbolje!

ODGOVORITE
Name

amfilohije

06.01.2016 15:31

Sad je tako srbi uzdignutom glavom idu dalje .Blizi se sudnji dan ....Bozija ruka ce zastiti pravoslavlje!

ODGOVORITE
Name

Pravoslavni Srbin Republike SRPSKE!

06.01.2016 21:14

Braco moja Srpskoga kosova Nekavamje Sretan Badnji Dam I Bozic,Nekavam Bogpomogne Najunastvu Iocuvanju Svete Srpske Zemlje,bogvas Blagosovijo srecu mir Ibratsku Ljubav Dao Srecno Uvekove Srpski Junaci Srpskoga Kosova,

ODGOVORITE