ИД развила оружје за обарање авиона

Стручњаци за наоружање Исламске државе су наводно развили "софистицирано оружје" које може да обори путничке авионе, преноси британски Индепендент.

Свијет 06.01.2016 | 14:00
ИД развила оружје за обарање авиона

Овакве тврдње поткрепљује снимак из Раке на коме се види импровизована термална батерија, која се користи у војним ракетама земља-ваздух.

Како наводе експерти, терористи користе такво оружје годинама, али је ово први пут да ИД сама развија и прави термалну батерију. За тако нешто је потребно "напредно познавање материје".

Ким Сенгупта, Индепендентов војни аналитичар и стручњак за безбедност, каже да је у питању веома важан и опасан тренутак.

"Након што су САД и Британци ушли у Авганистан 2001. године, постојала су страховања да ће талибани користити америчке 'стингер' ракете против савезничких снага. Међутим, до тога никада није дошло баш због термалних батерија и ограниченог рока трајања. Ако је ИД заиста успела да нађе замену, то је озбиљна претња", каже Сенгупта.

Уколико је снимак аутентичан, екстремисти би могли да на располагану имају на хиљаде употребљивих ракета земља-ваздух, чија је "прецизност око 99 одсто".

Индепендент наводи да се од 2014. године страхује да је ИД дошла у посед веће количине застарелог или одбаченог наоружања са запада.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Смех

06.01.2016 12:43

Која комедија! Они развили наорузање ! Па они се не баве науком колико је познато у јавности вец терором и криминалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.01.2016 13:10

Нису развили него су им допремили они који им инаце све допремају,тј.они који су их и основали!

Name

тамо амо

06.01.2016 13:46

Капитализам овог типа је зло. Потребан је нови систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.01.2016 19:51

Ако су глупи енглези рекли онда мора да су им они продали

ОДГОВОРИТЕ