ID razvila oružje za obaranje aviona

Stručnjaci za naoružanje Islamske države su navodno razvili "sofisticirano oružje" koje može da obori putničke avione, prenosi britanski Independent.

Svijet 06.01.2016 | 14:00
ID razvila oružje za obaranje aviona

Ovakve tvrdnje potkrepljuje snimak iz Rake na kome se vidi improvizovana termalna baterija, koja se koristi u vojnim raketama zemlja-vazduh.

Kako navode eksperti, teroristi koriste takvo oružje godinama, ali je ovo prvi put da ID sama razvija i pravi termalnu bateriju. Za tako nešto je potrebno "napredno poznavanje materije".

Kim Sengupta, Independentov vojni analitičar i stručnjak za bezbednost, kaže da je u pitanju veoma važan i opasan trenutak.

"Nakon što su SAD i Britanci ušli u Avganistan 2001. godine, postojala su strahovanja da će talibani koristiti američke 'stinger' rakete protiv savezničkih snaga. Međutim, do toga nikada nije došlo baš zbog termalnih baterija i ograničenog roka trajanja. Ako je ID zaista uspela da nađe zamenu, to je ozbiljna pretnja", kaže Sengupta.

Ukoliko je snimak autentičan, ekstremisti bi mogli da na raspolaganu imaju na hiljade upotrebljivih raketa zemlja-vazduh, čija je "preciznost oko 99 odsto".

Independent navodi da se od 2014. godine strahuje da je ID došla u posed veće količine zastarelog ili odbačenog naoružanja sa zapada.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Smeh

06.01.2016 12:43

Koja komedija! Oni razvili naoruzanje ! Pa oni se ne bave naukom koliko je poznato u javnosti vec terorom i kriminalom.

ODGOVORITE
Name

re

06.01.2016 13:10

Nisu razvili nego su im dopremili oni koji im inace sve dopremaju,tj.oni koji su ih i osnovali!

Name

tamo amo

06.01.2016 13:46

Kapitalizam ovog tipa je zlo. Potreban je novi sistem.

ODGOVORITE
Name

Md

06.01.2016 19:51

Ako su glupi englezi rekli onda mora da su im oni prodali

ODGOVORITE