Овако Руси славе Бадњи дан и Божић

Руси православци за Бадњи дан имају мало другачије обичаје од Срба. Породица се вече пред Божић окупља за вечером без меса, уз главно јело које се зове кутја, а за Божић једу 12 врста јела у част 12 апостола.

Свијет 06.01.2016 | 13:20
Овако Руси славе Бадњи дан и Божић

Посна вечера на Бадњи дан у Русији највећим делом се састоји од житарица које су симбол наде, а уз њих се једу мед и мак, који су симболи среће и мира. Оваква трпеза сматра се светом вечером и сервира се на белом столњаку, који представља бело платно у које је Исус био увијен на рођењу.

За божићни ручак спрема се 12 врста јела у част 12 апостола. Током божићне вечери у Русији су врата широм отворена, па се и пролазници позивају на свечану вечеру. И бескућници се примају у кућу, јер се, према легенди, лице Исуса Христа може сакрити у свакоме.

Бабушка је традиционални божићни лик који дели деци поклоне, а осим ње, верује се да децу дарује и Сњегурошка или Снежна жена, као и Божић Бата, којег називају Татица мраз. Деца на Божић једу црни хлеб који се налази у обешеним чарапама, рецитују стихове и певају божићне песме.

Божић по јулијанском календару славе руска, грузијска, македонска и српска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Копти и неки манастири на Светој гори у Грчкој.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука

06.01.2016 13:40

На крају текста кажете: "Божић по јулијанском календару славе руска, грузијска, македонска и српска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Копти...". Грешка! Шта се расколничка и непризната тзв македонска превославна црква има спомињати у овом контексту!? Они нису признати, а самим тим нису релевантни у овом контексту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо2

06.01.2016 14:31

Јеси у праву али јел то паметно то је друго питање.Мозда је боље имати јос једну православну цркву него расколе који трају годинама.

Name

ре Владо

06.01.2016 16:21

Прочитај коју књигу, немој писати глупости, текст ти је пун мржње за све што није српско.

Name

ВРС РВИ

07.01.2016 04:14

Владо2, реци ми од када то "превославни" свештеници шамарају жене на улици као што раде у СПЦГ Цркви? Њу подхитно треба избрисати из Православља ионако су католици по опредјељењу и помало шиптари. Чудан је то хибрид...

ОДГОВОРИТЕ