Ovako Rusi slave Badnji dan i Božić

Rusi pravoslavci za Badnji dan imaju malo drugačije običaje od Srba. Porodica se veče pred Božić okuplja za večerom bez mesa, uz glavno jelo koje se zove kutja, a za Božić jedu 12 vrsta jela u čast 12 apostola.

Svijet 06.01.2016 | 13:20
Ovako Rusi slave Badnji dan i Božić

Posna večera na Badnji dan u Rusiji najvećim delom se sastoji od žitarica koje su simbol nade, a uz njih se jedu med i mak, koji su simboli sreće i mira. Ovakva trpeza smatra se svetom večerom i servira se na belom stolnjaku, koji predstavlja belo platno u koje je Isus bio uvijen na rođenju.

Za božićni ručak sprema se 12 vrsta jela u čast 12 apostola. Tokom božićne večeri u Rusiji su vrata širom otvorena, pa se i prolaznici pozivaju na svečanu večeru. I beskućnici se primaju u kuću, jer se, prema legendi, lice Isusa Hrista može sakriti u svakome.

Babuška je tradicionalni božićni lik koji deli deci poklone, a osim nje, veruje se da decu daruje i Snjeguroška ili Snežna žena, kao i Božić Bata, kojeg nazivaju Tatica mraz. Deca na Božić jedu crni hleb koji se nalazi u obešenim čarapama, recituju stihove i pevaju božićne pesme.

Božić po julijanskom kalendaru slave ruska, gruzijska, makedonska i srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Владо Бања Лука

06.01.2016 13:40

На крају текста кажете: "Божић по јулијанском календару славе руска, грузијска, македонска и српска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Копти...". Грешка! Шта се расколничка и непризната тзв македонска превославна црква има спомињати у овом контексту!? Они нису признати, а самим тим нису релевантни у овом контексту...

ODGOVORITE
Name

Vlado2

06.01.2016 14:31

Jesi u pravu ali jel to pametno to je drugo pitanje.Mozda je bolje imati jos jednu pravoslavnu crkvu nego raskole koji traju godinama.

Name

re Vlado

06.01.2016 16:21

Pročitaj koju knjigu, nemoj pisati gluposti, tekst ti je pun mržnje za sve što nije srpsko.

Name

VRS RVI

07.01.2016 04:14

Владо2, реци ми од када то "превославни" свештеници шамарају жене на улици као што раде у СПЦГ Цркви? Њу подхитно треба избрисати из Православља ионако су католици по опредјељењу и помало шиптари. Чудан је то хибрид...

ODGOVORITE