Албанци испред српске цркве у Ђаковици

Испред цркве Успења пресвете Богородице у Ђаковици данас се окупио мањи број Албанаца, који се противе посети расељених Срба том граду и цркви, а јаке снаге косовске полиције распоређене су дуж улица које воде према тој богомољи.

Србија 06.01.2016 | 11:40
Албанци испред српске цркве у Ђаковици

На педесетак метара од улазне капије у манастир окупили су се Албанци који протестују и који се противе доласку у храм и у град групи од око 50 расељених Срба. Испред њих се налази кордон косовских плицајаца у опреми за разбијање демонстрација.

Такође, постављене су и ограде испред демонстраната. Припадници косовске полиције могу се видети на сваком ћошку који води према храму.

Расељени Срби из Ђаковице, њих око 50, стигло је рано јутрос у манастир Дечане, одакле треба да наставе пут ка Дјаковици, али само уколико им буде гарантована безбедност, рекао је председник Удружења расељених Срба из Ђаковице Ђокица Станојевић.

Он је казао да не желе да им се на највећи хришћански празник било шта деси и да захтевају од свих надлежних институција да им се омогући да без инцидената обиђу своје домове у Ђаковици и цркву у којој су крштени. Станојевић је навео да не желе да се њихов долазак претвори у политичке обрачуне.

Према његовим речима, расељени се налазе у једном аутобусу који се од Јариња креће под пратњом косовске полиције. Прошле године, на Бадњи дан, аутобус у коме је било око 40 расељених Срба из Ђаковице каменовали су Албанци у том граду, испред цркве Успења пресвете Богородице.

Расељени Срби из Ђаковице присуствују у манастиру Високи Дечани служби након чега би требало да посете град из којег су протерани 1999.

Аутобус са расељеним Србима из Ђаковице је до Дечана дошао у пратњи Косовске полиције, а са расљенима је и председник Српске листе Славко Симић.

Расељени Срби из тог града већ две године не могу да обиђу манастир и обележе Божић, јер се томе противе поједини локални Албанци који су и прошле и претпрошле године каменовали аутобусе са расељеним Србима.

У Ђаковици је некада било око 12.000 Срба, а данас су преостале само четири српске монахиње.

Извор: Курир

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ја

06.01.2016 10:46

Па нису Албанци глупи Босанци да допусте да им додју у пола Сарајева палити свјеце око измисљених догадјаја и провоцирати ....Респект!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанци и остали

06.01.2016 11:15

Босанци нису глупи.Они су племенит народ који је назалост дозивио лосе ствари.Мени као Србину је јако драго кад видим цркву у Тузли или Сарајеву.Премда нисам вјерник.Е сад о Албанцима.Овдје на слици се налази стотињак Албанаца.Ја познајем цетири Албанца који би ово сто серади осудили.

Name

су 34

06.01.2016 11:28

За ја јебем те ја

Name

ре Ја

06.01.2016 11:42

Чини се да си сам себи дао дијагнозу "глуп". Твој коментар је такође глуп и штетан за оне који то прочитају, а нису Сарајлије. По теби Сарајево је твој град и само твој, док је Бања Лука заједнички-мултиетнички град. Иста логика је и за ФБиХ у односу на Српску.

Name

кондор

06.01.2016 11:58

ПАЛИЦЕМО МИ СВИЈЕЦЕ И У ПО САРАЈЕВА КАО И У ПРИСТИНИ ЈОС МАЛО ПА СЕ НЕЦЕ ЗНАТИ НИ ЗА АЛБАНИЈУ А КАМО ЛИ КОСОВО КОЈЕ ЈЕ УВИЈЕК И БИЦЕ СРПСКО..

Name

су 24

06.01.2016 12:06

Ја, процитај мало књига , имас данас и интернет ( гоогле ) мозда ниси вицан рацунарима , ако си бас неук и необразован питај људе који су исли у сколу радо це ти реци и објаснити ко је и ста радио у Сарајеву кад је досао ста је градио цији је језик којим говориш можда си некад чуо ко је Вук Стефановић Караџић , ако ништа од овог не разумијеш јер зна се да миље из ког долазиш слабо стоји са науком, књигама, историјом , културом генерално за тебе небитним стварима , бар се научи шта је религија и која јој је сврха , јер мржња и глупост те воде само на дно гдје си нажалости мој јадни Ја и данас и никад се нећеш извући , жао ми те је.

Name

Независност

06.01.2016 12:12

Зашто је Сарајево несрпски град? Ко га је и када основао? Срби. Ко га је изградио послије 1. и 2 .ог свјетског рата? Срби. У ком граду је било највише Срба послије Београда у бившој YУ? У Сарајеву. То што сте нас истјерали џамахиријом и примитивизмом и што смо последњих 20.година ван града, не значи да нећемо опет населити и вратити се у свој град. Ево 20.година нисте урадили ништа, колико мислите да вам треба да почнете да га даље развијате? Нисте у стању, дакле тишина! А одмах се пакујем и стижем на вечерњу, поноћну службу баш у Православну Цркву у моје Сарајево. Позивам и све који могу да бирају да додју и прославе православне празнике у Сарајеву. Доста смо трпјели ове странце у вјери и људскости. Срамно је подржавати албанце у својим злодјелима. Срамите се албанци, до јуче сте били мањина на српском Косову и црквеној Метохији, а сада вам сметају домаћини! Исто као и таквим у Сарајеву.

Name

лк

06.01.2016 12:21

Господине Ја не престављај се лажно !!!

Name

Ре.Ја

06.01.2016 12:22

Драгане не се.. !

Name

Бошњак

06.01.2016 12:29

Свим православцима који славе Божић честитам Божић ,пуно среће, Христос се роди !!!!

Name

Прави Ја

06.01.2016 13:14

Босанци не постоје...вец "неко" из Босне! А сви контамо који си ти "неко"!

Name

xцx

06.01.2016 19:18

Ово би могао лако бити СНСД-овац. Тежња да се пребаци лопта на етнички сукоб.

Name

Ја

06.01.2016 10:49

Који јадници! Зали бозе сто их мајка роди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

06.01.2016 10:59

Сеператистицки злотвори.Па то вам је вјера удјите заједно са брацом србима и молите се богу за мир.Зар је грех молитва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.01.2016 12:02

Албанци нису глупи они су дивљи а ти си глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир

06.01.2016 12:11

Свако Це своје гријехе испастати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрпљен спашен

06.01.2016 12:28

Онолико колино знам, а знам то да су чињенично Срби ти који трпе и да су већ коју деценију главна мета, наравно не случајно.Ал знам и то да дефинитивно послије тако дугог трпљења од порађања Велике Албаније уз много бабица изнутра и извана неће бити ни почетних слова ВА. Тако да Срби свакако на крају по правди Бога биће опет на Косову и Метохији. И то ме радује.

ОДГОВОРИТЕ