Albanci ispred srpske crkve u Đakovici

Ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici danas se okupio manji broj Albanaca, koji se protive poseti raseljenih Srba tom gradu i crkvi, a jake snage kosovske policije raspoređene su duž ulica koje vode prema toj bogomolji.

Srbija 06.01.2016 | 11:40
Albanci ispred srpske crkve u Đakovici

Na pedesetak metara od ulazne kapije u manastir okupili su se Albanci koji protestuju i koji se protive dolasku u hram i u grad grupi od oko 50 raseljenih Srba. Ispred njih se nalazi kordon kosovskih plicajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

Takođe, postavljene su i ograde ispred demonstranata. Pripadnici kosovske policije mogu se videti na svakom ćošku koji vodi prema hramu.

Raseljeni Srbi iz Đakovice, njih oko 50, stiglo je rano jutros u manastir Dečane, odakle treba da nastave put ka Djakovici, ali samo ukoliko im bude garantovana bezbednost, rekao je predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice Đokica Stanojević.

On je kazao da ne žele da im se na najveći hrišćanski praznik bilo šta desi i da zahtevaju od svih nadležnih institucija da im se omogući da bez incidenata obiđu svoje domove u Đakovici i crkvu u kojoj su kršteni. Stanojević je naveo da ne žele da se njihov dolazak pretvori u političke obračune.

Prema njegovim rečima, raseljeni se nalaze u jednom autobusu koji se od Jarinja kreće pod pratnjom kosovske policije. Prošle godine, na Badnji dan, autobus u kome je bilo oko 40 raseljenih Srba iz Đakovice kamenovali su Albanci u tom gradu, ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice.

Raseljeni Srbi iz Đakovice prisustvuju u manastiru Visoki Dečani službi nakon čega bi trebalo da posete grad iz kojeg su proterani 1999.

Autobus sa raseljenim Srbima iz Đakovice je do Dečana došao u pratnji Kosovske policije, a sa rasljenima je i predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Raseljeni Srbi iz tog grada već dve godine ne mogu da obiđu manastir i obeleže Božić, jer se tome protive pojedini lokalni Albanci koji su i prošle i pretprošle godine kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

U Đakovici je nekada bilo oko 12.000 Srba, a danas su preostale samo četiri srpske monahinje.

Izvor: Kurir

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Ja

06.01.2016 10:46

Pa nisu Albanci glupi Bosanci da dopuste da im dodju u pola Sarajeva paliti svjece oko izmisljenih dogadjaja i provocirati ....Respekt!

ODGOVORITE
Name

Bosanci i ostali

06.01.2016 11:15

Bosanci nisu glupi.Oni su plemenit narod koji je nazalost dozivio lose stvari.Meni kao Srbinu je jako drago kad vidim crkvu u Tuzli ili Sarajevu.Premda nisam vjernik.E sad o Albancima.Ovdje na slici se nalazi stotinjak Albanaca.Ja poznajem cetiri Albanca koji bi ovo sto seradi osudili.

Name

su 34

06.01.2016 11:28

Za ja jebem te ja

Name

re Ja

06.01.2016 11:42

Čini se da si sam sebi dao dijagnozu "glup". Tvoj komentar je takođe glup i štetan za one koji to pročitaju, a nisu Sarajlije. Po tebi Sarajevo je tvoj grad i samo tvoj, dok je Banja Luka zajednički-multietnički grad. Ista logika je i za FBiH u odnosu na Srpsku.

Name

kondor

06.01.2016 11:58

PALICEMO MI SVIJECE I U PO SARAJEVA KAO I U PRISTINI JOS MALO PA SE NECE ZNATI NI ZA ALBANIJU A KAMO LI KOSOVO KOJE JE UVIJEK I BICE SRPSKO..

Name

su 24

06.01.2016 12:06

Ja, procitaj malo knjiga , imas danas i internet ( google ) mozda nisi vican racunarima , ako si bas neuk i neobrazovan pitaj ljude koji su isli u skolu rado ce ti reci i objasniti ko je i sta radio u Sarajevu kad je dosao sta je gradio ciji je jezik kojim govoriš možda si nekad čuo ko je Vuk Stefanović Karadžić , ako ništa od ovog ne razumiješ jer zna se da milje iz kog dolaziš slabo stoji sa naukom, knjigama, istorijom , kulturom generalno za tebe nebitnim stvarima , bar se nauči šta je religija i koja joj je svrha , jer mržnja i glupost te vode samo na dno gdje si nažalosti moj jadni Ja i danas i nikad se nećeš izvući , žao mi te je.

Name

Nezavisnost

06.01.2016 12:12

Zašto je Sarajevo nesrpski grad? Ko ga je i kada osnovao? Srbi. Ko ga je izgradio poslije 1. i 2 .og svjetskog rata? Srbi. U kom gradu je bilo najviše Srba poslije Beograda u bivšoj YU? U Sarajevu. To što ste nas istjerali džamahirijom i primitivizmom i što smo poslednjih 20.godina van grada, ne znači da nećemo opet naseliti i vratiti se u svoj grad. Evo 20.godina niste uradili ništa, koliko mislite da vam treba da počnete da ga dalje razvijate? Niste u stanju, dakle tišina! A odmah se pakujem i stižem na večernju, ponoćnu službu baš u Pravoslavnu Crkvu u moje Sarajevo. Pozivam i sve koji mogu da biraju da dodju i proslave pravoslavne praznike u Sarajevu. Dosta smo trpjeli ove strance u vjeri i ljudskosti. Sramno je podržavati albance u svojim zlodjelima. Sramite se albanci, do juče ste bili manjina na srpskom Kosovu i crkvenoj Metohiji, a sada vam smetaju domaćini! Isto kao i takvim u Sarajevu.

Name

lk

06.01.2016 12:21

Gospodine Ja ne prestavljaj se lažno !!!

Name

Re.Ja

06.01.2016 12:22

Dragane ne se.. !

Name

Bošnjak

06.01.2016 12:29

Svim pravoslavcima koji slave Božić čestitam Božić ,puno sreće, Hristos se rodi !!!!

Name

Pravi Ja

06.01.2016 13:14

Bosanci ne postoje...vec "neko" iz Bosne! A svi kontamo koji si ti "neko"!

Name

xcx

06.01.2016 19:18

Ovo bi mogao lako biti SNSD-ovac. Težnja da se prebaci lopta na etnički sukob.

Name

Ja

06.01.2016 10:49

Koji jadnici! Zali boze sto ih majka rodi...

ODGOVORITE
Name

snouden

06.01.2016 10:59

Seperatisticki zlotvori.Pa to vam je vjera udjite zajedno sa bracom srbima i molite se bogu za mir.Zar je greh molitva.

ODGOVORITE
Name

Md

06.01.2016 12:02

Albanci nisu glupi oni su divlji a ti si glup

ODGOVORITE
Name

Ljubomir

06.01.2016 12:11

Svako Ce svoje grijehe ispastati

ODGOVORITE
Name

Strpljen spašen

06.01.2016 12:28

Onoliko kolino znam, a znam to da su činjenično Srbi ti koji trpe i da su već koju deceniju glavna meta, naravno ne slučajno.Al znam i to da definitivno poslije tako dugog trpljenja od porađanja Velike Albanije uz mnogo babica iznutra i izvana neće biti ni početnih slova VA. Tako da Srbi svakako na kraju po pravdi Boga biće opet na Kosovu i Metohiji. I to me raduje.

ODGOVORITE