Зашто у Србији Европа црта нове границе?

Српски патријарх Иринеј каже да се у Србији цртају нове границе и пита се зашто се то чини када се већ Европа уједињује и границе међу државама бришу.

Србија 06.01.2016 | 07:20
Зашто у Србији Европа црта нове границе?

"Када ово говорим не бавим се политиком, већ као првојерарх Српске православне цркве промишљам даље последице живљења распарчане Србије у 'уједњеној' Европи. Ово је превише озбиљно питање да би се њиме бавили само политичари са ограниченим роком трајања", рекао је Иринеј у интервјуу за божићни двоброј "Вечерњих новости".

Он је предложио да се косовско питање и деликатно европско питање реше широким међународним дијалогом.

"Потребно је да се у све ово укључе и верске вође и интелектуална елита свих народа и држава. Уместо надгласавања, потребно је разговарати о свим споровима и у другим европским државама, попут Шпаније и Велике Британије. Добро је што Ватикан држи чврст став у вези с непризнавањем једностраног проглашења независности Косова и Метохије. То би требало да буде добар путоказ другима", рекао је патријарх.

Говорећи о европским интеграцијама, Иринеј је рекао да је добро приближавање народа ради превазилажења сукоба и да то треба подржати, али да је својеврсно поробљавање уколико се то схвати као глобализација која елиминише различитости и као правило намеће насиље великих над малима.

Коментаришући ставове да ће Србија, на свом европском путу, морати да се одрекне пријатељства са Русијом, патријарх је рекао да је неискрена понуда када се неко условљава да у име новог пријатељства прекине сва ранија.

"То је покоравање и ропство, а не добронамеран позив за ново пријатељство. Нажалост, наш свакодневни живот обилује уценама и наметањима у којима се губи снага истине", рекао је он.

Иринеј је додао да жели да верује у искреност државног врха када каже да неће бити признања независности Косова.

"Желим да верујем да су искрени сви које именујемо као државни врх, у својим тврдњама да ће истрајати у ставу којим чувамо своје достојанство као народ и као држава, не пркосећи притом никоме", рекао је српски патријарх.

Говорећи о позиву Црној Гори за чланство у НАТО-у, Иринеј је рекао да је то унутрашње питање те државе, али да би власт у Црној Гори сигурно дала могућност народу да се изјасни о том питању, да је имала поверења у њега.

"Овако остаје отворено питање", рекао је патријарх српски Иринеј.

Извор: Б92

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Саво

06.01.2016 08:07

Нама треба Европа како Баја неби могао да купи не само нас све, него и патријарха. Срамно, јадно, биједно и нецемо се никад извуци из биједе којој идемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Телефонске снаге

06.01.2016 08:32

Којој странци припада овај деда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кад

06.01.2016 08:34

ти можеш да идеш на славу олошима и кад ти можеш од истих да примаш донације и још их одликујеш и тако гураш прст у око цијелом народу , што нас не би и Европа понижавала и уцјењивала .Погледај шта ти неке владике раде , а попови су постали симбол лоповлука и шта имаш ти коме да кажеш кад си и ти ко и они .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

06.01.2016 09:02

СРПСКИ НАРОД ТРЕБА ДА СЕ БОРИ ДА СЕ ИЗБРИШУ ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ ВЈЕШТАЧКИ РАЗДВОЈЕНГО СРПСКОГ НАРОДА У БИХ И СРБИЈИ. ТО ЈЕ У ДУХУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА А ЗА ТО ИМАМО ПРАВО ПО ДЕЈТОНСКОМ СПОРАЗУМУ, КОЈИМ ЈЕ ДАТО ПРАВО УСПОСТАВЉАЊА СПЕЦИЈАЛНИХ ВЕЗА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.МИШЉЕЊА САМ ДА СЕ ОВО ПРАВО КОРИСТИ ВРЛО МАЛО И ТО ДЕКЛАРАТИВНО А У ПРАКСИ НЕ. ПА МОЛИМ ВАС ХРВАТИ ИЗ БИХ ГЛАСАЈУ НА ИЗБОРИМА У ХРВАТСКОЈ, ИМАЈУ ПАСОШ ХРВАТСКЕ А САМИМ ТИМ И ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ИАКО НЕМАЈУ СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ СА ХРВАТСКОМ. САМО СЛОГА, ПОШТЕНИ, ПАМЕТНИ И МУДРИ ПОЛИТИЧАРИ СРБЕ И СРПСКИ НАРОД СПАШАВАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Петра

07.01.2016 21:52

Са таквом памецу као сто је твоја,ми цемо изгубити и ово сто имамо.

Name

Ре саво

06.01.2016 12:11

Ако тако размишљаш очигледно да ћемо бити у говнима док зивимо

ОДГОВОРИТЕ