Zašto u Srbiji Evropa crta nove granice?

Srpski patrijarh Irinej kaže da se u Srbiji crtaju nove granice i pita se zašto se to čini kada se već Evropa ujedinjuje i granice među državama brišu.

Srbija 06.01.2016 | 07:20
Zašto u Srbiji Evropa crta nove granice?

"Kada ovo govorim ne bavim se politikom, već kao prvojerarh Srpske pravoslavne crkve promišljam dalje posledice življenja rasparčane Srbije u 'ujednjenoj' Evropi. Ovo je previše ozbiljno pitanje da bi se njime bavili samo političari sa ograničenim rokom trajanja", rekao je Irinej u intervjuu za božićni dvobroj "Večernjih novosti".

On je predložio da se kosovsko pitanje i delikatno evropsko pitanje reše širokim međunarodnim dijalogom.

"Potrebno je da se u sve ovo uključe i verske vođe i intelektualna elita svih naroda i država. Umesto nadglasavanja, potrebno je razgovarati o svim sporovima i u drugim evropskim državama, poput Španije i Velike Britanije. Dobro je što Vatikan drži čvrst stav u vezi s nepriznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. To bi trebalo da bude dobar putokaz drugima", rekao je patrijarh.

Govoreći o evropskim integracijama, Irinej je rekao da je dobro približavanje naroda radi prevazilaženja sukoba i da to treba podržati, ali da je svojevrsno porobljavanje ukoliko se to shvati kao globalizacija koja eliminiše različitosti i kao pravilo nameće nasilje velikih nad malima.

Komentarišući stavove da će Srbija, na svom evropskom putu, morati da se odrekne prijateljstva sa Rusijom, patrijarh je rekao da je neiskrena ponuda kada se neko uslovljava da u ime novog prijateljstva prekine sva ranija.

"To je pokoravanje i ropstvo, a ne dobronameran poziv za novo prijateljstvo. Nažalost, naš svakodnevni život obiluje ucenama i nametanjima u kojima se gubi snaga istine", rekao je on.

Irinej je dodao da želi da veruje u iskrenost državnog vrha kada kaže da neće biti priznanja nezavisnosti Kosova.

"Želim da verujem da su iskreni svi koje imenujemo kao državni vrh, u svojim tvrdnjama da će istrajati u stavu kojim čuvamo svoje dostojanstvo kao narod i kao država, ne prkoseći pritom nikome", rekao je srpski patrijarh.

Govoreći o pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO-u, Irinej je rekao da je to unutrašnje pitanje te države, ali da bi vlast u Crnoj Gori sigurno dala mogućnost narodu da se izjasni o tom pitanju, da je imala poverenja u njega.

"Ovako ostaje otvoreno pitanje", rekao je patrijarh srpski Irinej.

Izvor: B92

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Savo

06.01.2016 09:07

Nama treba Evropa kako Baja nebi mogao da kupi ne samo nas sve, nego i patrijarha. Sramno, jadno, bijedno i necemo se nikad izvuci iz bijede kojoj idemo.

ODGOVORITE
Name

Telefonske snage

06.01.2016 09:32

Kojoj stranci pripada ovaj deda?

ODGOVORITE
Name

kad

06.01.2016 09:34

ti možeš da ideš na slavu ološima i kad ti možeš od istih da primaš donacije i još ih odlikuješ i tako guraš prst u oko cijelom narodu , što nas ne bi i Evropa ponižavala i ucjenjivala .Pogledaj šta ti neke vladike rade , a popovi su postali simbol lopovluka i šta imaš ti kome da kažeš kad si i ti ko i oni .

ODGOVORITE
Name

ПЕТАР

06.01.2016 10:02

СРПСКИ НАРОД ТРЕБА ДА СЕ БОРИ ДА СЕ ИЗБРИШУ ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ ВЈЕШТАЧКИ РАЗДВОЈЕНГО СРПСКОГ НАРОДА У БИХ И СРБИЈИ. ТО ЈЕ У ДУХУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА А ЗА ТО ИМАМО ПРАВО ПО ДЕЈТОНСКОМ СПОРАЗУМУ, КОЈИМ ЈЕ ДАТО ПРАВО УСПОСТАВЉАЊА СПЕЦИЈАЛНИХ ВЕЗА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.МИШЉЕЊА САМ ДА СЕ ОВО ПРАВО КОРИСТИ ВРЛО МАЛО И ТО ДЕКЛАРАТИВНО А У ПРАКСИ НЕ. ПА МОЛИМ ВАС ХРВАТИ ИЗ БИХ ГЛАСАЈУ НА ИЗБОРИМА У ХРВАТСКОЈ, ИМАЈУ ПАСОШ ХРВАТСКЕ А САМИМ ТИМ И ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ИАКО НЕМАЈУ СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ СА ХРВАТСКОМ. САМО СЛОГА, ПОШТЕНИ, ПАМЕТНИ И МУДРИ ПОЛИТИЧАРИ СРБЕ И СРПСКИ НАРОД СПАШАВАЈУ.

ODGOVORITE
Name

za Petra

07.01.2016 22:52

Sa takvom pamecu kao sto je tvoja,mi cemo izgubiti i ovo sto imamo.

Name

Re savo

06.01.2016 13:11

Ako tako razmišljaš očigledno da ćemo biti u govnima dok zivimo

ODGOVORITE