Анализа - видео: Зи-Зу, уради опет нешто велико!

Како да навијате против? Не иде...

Фудбал 08.01.2016 | 00:00
Анализа - видео: Зи-Зу, уради опет нешто велико!

Чувена „петица“ је дочекала пет минута. Са надом да ће да потраје знатно дуже. Био је саветник председника, амбасадор славног клуба, помоћник Карла Анчелотија, тренера другог тима, популарне Кастиље, а од вечерас је Зинедин Зидан шеф струке Реал Мадрида.

Некада врхунски везиста, сада тренера почетник, сео је на ужарену клупу најпопуларнијег клуба на планети, заменивши Рафаела Бенитеза, кога су киксеви у Примери коштали посла после само седам месеци откако је Флорентино Перез тријумфално најавио његов повратак кући. Председник краљевског клуба није имао куд после бода освојеног у Валенсији (2:2). Атлетико (41 бод) и Барселона (39, уз меч мање) су одмакли, па Реал (37) мора да спашава сезону. А промена тренера, обично, доведе до позитивне шок терапије.

Пред Зиданом је тешка мисија. Да играчима врати пољуљано самопоуздање - нарочито се то односи на Кристијана Роналда, првог заговорника идеје да се смени Бенитез - а истовремено унесе победнички менталитет у свлачионицу, јер осим оних тријумфа који се подразумевају против „мањих“ тимова, Реал је ове сезоне у Примери добио само једну екипу „европпског формата“. Атлетик Билбао, у гостима (2:1). У међувремену, изгубио је од Барселоне (0:4), Севиље (2:3), Виљареала (0:1), а одиграо само нерешено у сударима са Атлетиком (1:1) и Валенсијом (2:2).

Стартна позиција Француза чини се идеалном, Реал Мадрид три од наредне четири утакмице игра код куће. Против екипа које не би смеле да му направе проблем. До краја јануара одмериће снаге са Депортивом из Ла Коруње, Спортингом из Хихона и Еспањолом, уз гостовање Бетису у Севиљи.

Зинедина Зидана играчи чекају раширених руку. Пре свега његов земљак Карим Бензема, још у децембру 2014. изјавио је:
„Надам се да ће ме једног дана тренирати Зидан“.

Жеља му је услишена.

Зидан нема скоро никаквог искуства. Ово му је први озбиљан самостани посао. Док је шеф стурке Реала био Карло Анчелоти Зи-Зу је радио као помоћни тренер, а као главни задатак му је било постављено да побољша ефикасност екипе. Сетите се само како су Мадриђани играли оне сезоне кад су покорили Европу, освојили Лигу шампиона. Кад би намирисали „крв“ - гризли би до краја. Такав Реал ваља очекивати и под вођством Зидана, који је, истини за вољу, добио поверење руководилаца да води тим само до краја сезоне. Ако се докаже уговор ће му аутоматски бити продужен.

Први сарадник Зинедина Зидана биће Сантјаго Солари, његов некадашњи саиграч у белом дресу, из времена кад су освојили Лигу шампиона (2002, између осталог спектакуларним голом Француза у финалу против Леверкузена) и Примеру (2003).

Прекоманду Зидана из Реал Кастиље (Трећа лига) у први тим мадридског великана, спортска јавност у Шпанији предсталвја и као жељу председика Флорентина Переза да ископира систем највећег ривала. Барселоне. Каталонци су преузели примат фудбалом на Пиринејима и у Европи оног тренутка кад је Франка Рајкарда на клупи заменио Пеп Гвардиола. Уз једну проблематичну сезону Херарда Тате Мартина (пре њега, додуше, Примеру освојио почивши Тито Виланова) доминацију је наставио Луис Енрике (вратио се на Ноу Камп заобилазним путем, преко Роме и Селте), а сад истом стазом - легенди - планира да крене и Реал.

Са Рафом Бенитезом, колико год успеха имао у Валенсији, Ливерпулу, Челсију, па и у Интеру и Наполију, једноставно, није ишло. Досадашњи стратег има најслабији проценат победа у Примери у последња четири тренера Реала (64,7 %), не баш похвалних 17 победа на 25 утакмица у свим такмичењима.

Највећи клуб на свету, просто, заслужује више. На пример, некада најбољег играча света.

Коментари / 0

Оставите коментар