Analiza - video: Zi-Zu, uradi opet nešto veliko!

Kako da navijate protiv? Ne ide...

Fudbal 08.01.2016 | 00:00
Analiza - video: Zi-Zu, uradi opet nešto veliko!

Čuvena „petica“ je dočekala pet minuta. Sa nadom da će da potraje znatno duže. Bio je savetnik predsednika, ambasador slavnog kluba, pomoćnik Karla Ančelotija, trenera drugog tima, popularne Kastilje, a od večeras je Zinedin Zidan šef struke Real Madrida.

Nekada vrhunski vezista, sada trenera početnik, seo je na užarenu klupu najpopularnijeg kluba na planeti, zamenivši Rafaela Beniteza, koga su kiksevi u Primeri koštali posla posle samo sedam meseci otkako je Florentino Perez trijumfalno najavio njegov povratak kući. Predsednik kraljevskog kluba nije imao kud posle boda osvojenog u Valensiji (2:2). Atletiko (41 bod) i Barselona (39, uz meč manje) su odmakli, pa Real (37) mora da spašava sezonu. A promena trenera, obično, dovede do pozitivne šok terapije.

Pred Zidanom je teška misija. Da igračima vrati poljuljano samopouzdanje - naročito se to odnosi na Kristijana Ronalda, prvog zagovornika ideje da se smeni Benitez - a istovremeno unese pobednički mentalitet u svlačionicu, jer osim onih trijumfa koji se podrazumevaju protiv „manjih“ timova, Real je ove sezone u Primeri dobio samo jednu ekipu „evroppskog formata“. Atletik Bilbao, u gostima (2:1). U međuvremenu, izgubio je od Barselone (0:4), Sevilje (2:3), Viljareala (0:1), a odigrao samo nerešeno u sudarima sa Atletikom (1:1) i Valensijom (2:2).

Startna pozicija Francuza čini se idealnom, Real Madrid tri od naredne četiri utakmice igra kod kuće. Protiv ekipa koje ne bi smele da mu naprave problem. Do kraja januara odmeriće snage sa Deportivom iz La Korunje, Sportingom iz Hihona i Espanjolom, uz gostovanje Betisu u Sevilji.

Zinedina Zidana igrači čekaju raširenih ruku. Pre svega njegov zemljak Karim Benzema, još u decembru 2014. izjavio je:
„Nadam se da će me jednog dana trenirati Zidan“.

Želja mu je uslišena.

Zidan nema skoro nikakvog iskustva. Ovo mu je prvi ozbiljan samostani posao. Dok je šef sturke Reala bio Karlo Ančeloti Zi-Zu je radio kao pomoćni trener, a kao glavni zadatak mu je bilo postavljeno da poboljša efikasnost ekipe. Setite se samo kako su Madriđani igrali one sezone kad su pokorili Evropu, osvojili Ligu šampiona. Kad bi namirisali „krv“ - grizli bi do kraja. Takav Real valja očekivati i pod vođstvom Zidana, koji je, istini za volju, dobio poverenje rukovodilaca da vodi tim samo do kraja sezone. Ako se dokaže ugovor će mu automatski biti produžen.

Prvi saradnik Zinedina Zidana biće Santjago Solari, njegov nekadašnji saigrač u belom dresu, iz vremena kad su osvojili Ligu šampiona (2002, između ostalog spektakularnim golom Francuza u finalu protiv Leverkuzena) i Primeru (2003).

Prekomandu Zidana iz Real Kastilje (Treća liga) u prvi tim madridskog velikana, sportska javnost u Španiji predstalvja i kao želju predsedika Florentina Pereza da iskopira sistem najvećeg rivala. Barselone. Katalonci su preuzeli primat fudbalom na Pirinejima i u Evropi onog trenutka kad je Franka Rajkarda na klupi zamenio Pep Gvardiola. Uz jednu problematičnu sezonu Herarda Tate Martina (pre njega, doduše, Primeru osvojio počivši Tito Vilanova) dominaciju je nastavio Luis Enrike (vratio se na Nou Kamp zaobilaznim putem, preko Rome i Selte), a sad istom stazom - legendi - planira da krene i Real.

Sa Rafom Benitezom, koliko god uspeha imao u Valensiji, Liverpulu, Čelsiju, pa i u Interu i Napoliju, jednostavno, nije išlo. Dosadašnji strateg ima najslabiji procenat pobeda u Primeri u poslednja četiri trenera Reala (64,7 %), ne baš pohvalnih 17 pobeda na 25 utakmica u svim takmičenjima.

Najveći klub na svetu, prosto, zaslužuje više. Na primer, nekada najboljeg igrača sveta.

Komentari / 0

Ostavite komentar