Докле ћемо плакати за силованом дјецом?

Дечак из Босне и Херцеговине, који је трпео вршњачко насиље, извршио је самоубиство скоком са зграде.

Босна и Херцеговина 05.01.2016 | 21:04
Докле ћемо плакати за силованом дјецом?

У Сарајеву се пре 20-ак дана догодило самоубиство на Добрињи, када се убио 14-годишњи дечак Махир Раковац који је похађао Интернационалну школу на Илиџи, а који је, како тврде његови родитељи, био жртва злостављања осталих ученика те школе.

За портал Соурце.ба говорио је Дубравко Ловреновић, професор на Филозофском факултету у Сарајеву, који је уједно и очух трагично настрадалог дечака који је починио самоубиство скоком са осмог спрата зграде у којој су живели.

"Моја супруга је целу ноћ на таблетама, њено здравствено стање није нимало добро. Ја целу ноћ уопште нисам спавао. Махир је у ту, за њега кобну школу, дошао у септембру 2013. године, након што смо се његова мајка Алиса и ја венчали, купили стан и почели заједно да живимо. Махир је у Тузли завршио шест разреда у истој школи и тамо није било никаквих проблема. Тамо није било синова и ћерки новопечене елите. То нас је упутило на погрешан траг, јер смо желели да дете настави школовање у истој школи", почиње своју исповест Дубравко Ловреновић.

сви који зеле помоци акцију за коју сам помоц тразила - изволите плакат, испринтајте и лијепите по граду.Нароцито ми је...

Постед бy Адела Цомиц он 5. Јануар 2016

Дубравко наводи да су промене у Махировом понашању његова супруга и он почели да примећују у његовој другој години, негде у јесен 2014. године.

"Добијали смо информације да одређена група дечака у школи Махиру говори разне непримерене речи, да су га изоловало, да му упућују разне погрдне изреке, а једна од њих је била: "Дубравко Ловреновић је лажов". Он је потом питао мајку зашто сви у школи мрзе тату. Алиса му је онда објашњавала шта се налази у позадини тога. Учинило нам се да је то прихватио онако како је то требало да буде. Он је био поносан на мене, а и ја сам био поносан на њега. Његови злостављачи су му завидели на томе, то тек сада видим" каже Ловреновић.

Он тврди да су након тога сазнали за увреде које су Махиру готово свакодневно упућиване.

"Почеле су да стижу гласине да његову мајку називају курвом, говорили су му "караловро", "дуби", "дубсон" и слично. Нисмо тада знали, а то нам је касније рекао дечак који је слично прошао, да га је цео разред звао "педер" и "пешко"", истиче Ловреновић.

Наиме, Дубравку се јавио Махиров школски друг који је "заједно са њим", прошао школски програм злостављања. Били су добри другови, а мајка тог дечака и Махирова мајка су се дружиле. Оне су закључиле да ће децу обавезно исписати из школе, јер су схватиле да није добра за њихову децу.

"Махира смо исписали у јуну 2015. године. Тај дечак је рекао мојој Алиси о стварима које су прошли. Једна од таквих је била да су Махира везали за радијатор, тукли га и при томе га терали да каже: "Ја сам геј, ја сам геј". Њих двојицу су натерали да се љубе, а том приликом један од тих дечака је све снимао телефоном. Остале детаље заиста не бих износио јер за то имам разлог", поручује очух.

Дубравко Ловреновић каже да је за шокантне детаље о Махировом силовању сазнао неколико дана након Махирове џеназе.

"Тај дечак је рекао мојој Алиси да има нешто да нам каже, али да то може рећи само мени. То је било дан после Махирове џеназе. Отишао сам у стан код тог дечака и његове мајке. Он је прво натерао мајку да обуче капут и рекао јој да изађе из стана. Два пута је закључао врата, узео даљински и појачао ТВ на максимално. Рекао сам му да смањи ТВ, јер можемо тихо да причамо толико да чак кад би његова мајка и била ту, не би чула разговор. То дете је било испуњено ужасом, страхом и стидом. На један болан начин сам схватио због чега нама Махир ништа није могао да каже. Касније смо од стручњака сазнали шта се све деси детету када буде силовано у том раздобљу. Тај дечак и мој Махир су били силовани и то су били силовани оклагијом из кухиње. Такво дете губи поверење у свакога, у мајку и оца, јер су га издали другови и професори, они који су га требали заштитити. Такво дете постаје зид и коначно - такво дете губи сваки осећај вредности и претвара се у ништа. Таквом детету преостаје још један једини чин, а то је онај стравични чин који је мој Махир учинио 14. децембра 2015. године", каже Ловреновић.

Поводом смрти дечака Махира Раковца огласила се и Управа Међународне основне школе Сарајево.

"Током школовања Управа школе је имала редовну и уобичајену комуникацију са родитељима. Током његовог школовања у Тузли комуницирало се са оба родитеља, а током школовања у Сарајеву само са мајком страдалог Махира. У конкретном случају за време школовања у Сарајеву уприличене су две такве посете, током којих, од стране мајке није пријављен никакав вид притужби, а нарочито не у виду евентуалног злостављања детета. Такође, истичемо да нико од учесника одгојно-образовног процеса није упозорен нити упознат од ученика или родитеља да је Махир током трајања школовања имао проблема који се могу довести у везу са његовом трагичном смрћу. О свему наведеном сведочи и имејл преписка школе и мајке из које се јасно види да се преписка искључиво односила на оцене и успех ученика", стоји у саопштењу ове школе.

Извор: Србија данас

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

05.01.2016 20:23

Кад се за овакве трагедије не открије И казни кривац И јос при томе надлезни смрадови пребацују одговорност,онда нема друге него ОСВЕТА И то најгора могуца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скоол

05.01.2016 22:13

Ово је страшно,чисти хорор,није ово изоловани случај,има тога доста.У ту приватну школу мора ући тим истражилаца и багру извести пред лице правде.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

05.01.2016 22:17

СВЕ ДОК НЕБУДЕ ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА И РОДИТЕЉИМА ВРАЋЕНО ЊИХОБО САДА УСКРАЋЕНО ПРАБО ДА НЕПОСЛУШНЕ УЧЕНИКЕ И ДЈЕЦУ МОГУ КАЗНИТИ ПРУТОМ ЗА НЕПОСЛУШНОСТ ДА БИ ОНА ТАКО БИЛА БОЉА, ЗДРАВИЈА, НОРМАЛНИЈА И ЉЕПШЕГ ПОНАШАЊА СА ОБИМ ЗЛОМ КОЈИ ЈЕ УБАЧЕН У ШКОЛЕ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ СА ЗАПАДА НЕЋЕМО МОЋИ ИЗАЋИ НА КРАЈ. ДЈЕЦА РАСТУ БЕЗ РОДИТЕЉСКОГ И ПРОСВЕТНОГ НАДЗОРА А "ВАСПИТАЊЕ" ДОБИЈАЈУ СА УЛИЦЕ ОД КОЈЕ ПРИХВАТАЈУ НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ПОНАШАЊЕ ДА БУДУ У ЖИВОТУ СВОМ НАЈОБИЧНИЈЕ СИЛЕЂИЈЕ, ПЕДЕРИ, ЛОПОВИ, ЛАЖОВИ ИТД. ЗАТО ЗАБРАНИМО ДРЖАВИ ДА ВРШИ У ИМЕ НОБОГ СВЈЕТСКОГ ПОРЕТКА ЕКСПЕРИМЕНТЕ НАД НАШОМ ДЈЕЦОМ ЗБОГ КОЈЕГА ЋЕ ЈРДНОГ ДАНА ДА СЕ КАЈЕ ЦИЈЕЛО ДРУШТВО ЈЕР СА ТАКВОМ ДЈЕЦОМ КОЈА СЕ ДРОГИРАЈУ, ПИЈУ И СИЛУЈУ ОКОЛО КОГА СТИГНУ НИКО НЕМА БУДУЋНОСТИ! ОКО ЗА ОКО, ЗУБ ЗА ЗУБ ПА ДОКЛЕ СТИГНЕМО. КЛИН СЕ САМО КЛИНОМ ИЗБИЈА!

Name

Буди реалан

06.01.2016 13:23

Ко (п)о цему, Михаило на сваки нацин о срБима и по старом систему љага, дрвље и камење. Као прво засто себе и нас муцис са тим напорним Б. Како не осјетис да је то теско за изговарати и да стрци на папиру? Не позивај се вјере ти на слицне изворе гдје се ткз. П-аномалија обицно приписује старом систему као хттп://www.језик.рс.ср/индеx.пхп?акција=акц_србски#.ВозwзфнхБаQ . У претходном систему је и те како било дисциплине у сколама а било је и злостављања/дискриминисања појединаца-изузетака од стране уценика (процитај даље о искуствима екстремних слуцајева, сто је инаце на Западу најблазе рецено много боље, демократски регулисано). Непослусни су код нас казњавани на разне нацине: сибом по голим дијеловима тијела, па зар ти није познато по длановима(?!) – сто је у сустини опасно јер се могу остетити крвни судови утд., сибање и до крви по оном дијелу тијела којим се сједи тако да једно вријеме то избјегавас; затим истезање ('цупање') усију, стипање за мисиц руке или за зилу измедју врата и рамена, тако да се од бола морас уврнути као залосна врба. А сто се тице критике Запада, у насим одредјеним сколама/градовима цак до касних седамдесетих било је забрањено носити фармерке или на том ‘језику Запада’ јеанс – уопсте. Јос једном, опусти се бар током наступајуцих празницних дана и за поцетак срецно ти Бадње Веце а затим и Бозиц.

Name

Тузла, Мирза

05.01.2016 20:27

Турски колеџи (или прање пара на школски начин ) су овај наивни народ добро опељушили. народ наиван, као што се види и по начину гласања, мислио је да дјецу даје у праве руке, истина је да тамо раде сумњиви ликови гдје дјеца новопечених скоројевића може безбрижно да заврши школу ( коју иначе не би били у стању). зато гасите све те надри школе , колеџе којекакве приватне универзитете како не би остали без ово мало омладине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

05.01.2016 21:34

Какви турски колеџи глупане један, на којој си ти грани расто? Крива Турска што су поједини родитељи одгојили мајмуне??? У питању су размажени синови који се понашају као тарзани. Увијек их је било, увијек ће их бити. Док им не разбијеш нос од бетон испред осталих ученика, оне неће престати. Ти ако имаш трауме из школе, потражи помоћ доктора, не пристај родитељима на њихову муку ! Ја сам своје рјешавао на лицу мјеста, у сред школе...

Name

Едо , Слатина - Тузла

05.01.2016 22:20

У Тузли снобови саљу дјецу у Католицки сколски центар(Босњака,Срба и Рома висе него Хрвата),а у ту турску сколу у Славиновицима мање иде дјеце снобова а квалитет знања исти или слабији као у осталим сколама у Тузли али постало је ствар "престиза" послати дијете у те сколе!!

Name

родитељ

05.01.2016 20:30

Ово су резултати стања дрзаве ако се мозе тако назвати. Која смо ми стока од друства да нам нема равних у свијету. Имао бих много тога реци али коме... суцут фамилији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онетwо

05.01.2016 21:26

Махире пронадји мир у дзеннету, овај свјет је ионако отисао у три..... Махировим сколским 'друговима' це судити драги бог. То нам је свима утјеха. Као родитељ апелујем на друге родитеље. Имајте увјек времена за своју дјецу и прицајте са њима. Волите их и уците да израсту у људе боље од вас. Толико дугујемо Махиру.Клинцу од 14 година који није могао издрзати

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

06.01.2016 05:45

Махировим школским "друговима", прије Бога, треба пресудити неко други, остаће им мање када им Бог буде судио!

Name

Сајо

05.01.2016 21:38

То с десава у многим сколама,а родитељи цуте до трагедије.Залосна је федерација и република српска,све иде куда не треба од дрзаве до народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

/

05.01.2016 21:39

Овдје нико није одговоран ни за ста, цаст изузецима, доктори су давно погазили заклетву, правосудје постоји само из разлога да адвокати и судије клепају огромне паре, полицијски инспектори растурају дрогу продајуци је по основним сколама, дрзаву води задњи сљам, а људи су вецином обицне фукаре. Оно несто исправних људи су бас надрљали. Његовим родитељима се висе не мозе помоци. То се није смјело дозволити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

05.01.2016 22:24

Цитајуци вас коментар скоро сам заплакао јер спознаја да има нормалних људи у овој тзв. дрзави ми даје вјеру да се мозе десити промјена на боље!А мами и оцуху,инаце великом цовјеку, искрено сауцесце због њиховога ненадокнадивог губитка !

Name

мама3+2

06.01.2016 00:50

Родитељима сауцесце. Борите се за сву дјецу да се закон мијењ. Да дјеца бубуду сва једнака и сва застицена.Ако је дијете криво нека родитељ одговара.

Name

Иги ис Бања Луке

06.01.2016 02:37

Бити хомосеxуалац није лосе, и друство мора прихватити да неки роде тако. Мозда је зрва бија хомо. Но овако изивљавање а он није смио реци јер моза јесте хомо , али у сваком слуцају увијек постоје силедјије, и презивјео сам их 4 године. Везивали су ме у бањалуци, ноз под грло, крали ствари, бацали их кроз прозор електро сколе па ме пљували кад одем да покупим, везивали, гурали кроз прозор, сувас на руке ставе и додју иза и намазу ми оци, а директор је рекао нек цути, и хвали бога сто ми нису бацили бомбу, а за то вријеме мој отац је проводио 4 године ратиста и сакупљала помоц за рањене. И мене су хтјлеи силовати, док нисам узео троугао и разбио му од главу, и добио сам батина али су рекли да сам луд, па су попустили. Пријављивао сам ја то савјетнику али то ниста он казе то је нормално и само ет. Тјерали су ме на орални сеx и није ми падало на памет, рекао сам одгрист цу му га. године су нон стоп ме гадјали комадицима линолеум плоцица које цу цупали или оним куглицама папира са пљувацком сто кроз отворену оловку испале. Надам се да има Бога и да це да их казни. Ја сам после тога никад нисам напустао куцу, никад нисам имао нормалан зивот и пријатеље само 4 моја зида. Ето то су сколе Босне... узели су ми зивот

ОДГОВОРИТЕ