Dokle ćemo plakati za silovanom djecom?

Dečak iz Bosne i Hercegovine, koji je trpeo vršnjačko nasilje, izvršio je samoubistvo skokom sa zgrade.

Bosna i Hercegovina 05.01.2016 | 21:04
Dokle ćemo plakati za silovanom djecom?

U Sarajevu se pre 20-ak dana dogodilo samoubistvo na Dobrinji, kada se ubio 14-godišnji dečak Mahir Rakovac koji je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži, a koji je, kako tvrde njegovi roditelji, bio žrtva zlostavljanja ostalih učenika te škole.

Za portal Source.ba govorio je Dubravko Lovrenović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je ujedno i očuh tragično nastradalog dečaka koji je počinio samoubistvo skokom sa osmog sprata zgrade u kojoj su živeli.

"Moja supruga je celu noć na tabletama, njeno zdravstveno stanje nije nimalo dobro. Ja celu noć uopšte nisam spavao. Mahir je u tu, za njega kobnu školu, došao u septembru 2013. godine, nakon što smo se njegova majka Alisa i ja venčali, kupili stan i počeli zajedno da živimo. Mahir je u Tuzli završio šest razreda u istoj školi i tamo nije bilo nikakvih problema. Tamo nije bilo sinova i ćerki novopečene elite. To nas je uputilo na pogrešan trag, jer smo želeli da dete nastavi školovanje u istoj školi", počinje svoju ispovest Dubravko Lovrenović.

svi koji zele pomoci akciju za koju sam pomoc trazila - izvolite plakat, isprintajte i lijepite po gradu.Narocito mi je...

Posted by Adela Comic on 5. Januar 2016

Dubravko navodi da su promene u Mahirovom ponašanju njegova supruga i on počeli da primećuju u njegovoj drugoj godini, negde u jesen 2014. godine.

"Dobijali smo informacije da određena grupa dečaka u školi Mahiru govori razne neprimerene reči, da su ga izolovalo, da mu upućuju razne pogrdne izreke, a jedna od njih je bila: "Dubravko Lovrenović je lažov". On je potom pitao majku zašto svi u školi mrze tatu. Alisa mu je onda objašnjavala šta se nalazi u pozadini toga. Učinilo nam se da je to prihvatio onako kako je to trebalo da bude. On je bio ponosan na mene, a i ja sam bio ponosan na njega. Njegovi zlostavljači su mu zavideli na tome, to tek sada vidim" kaže Lovrenović.

On tvrdi da su nakon toga saznali za uvrede koje su Mahiru gotovo svakodnevno upućivane.

"Počele su da stižu glasine da njegovu majku nazivaju kurvom, govorili su mu "karalovro", "dubi", "dubson" i slično. Nismo tada znali, a to nam je kasnije rekao dečak koji je slično prošao, da ga je ceo razred zvao "peder" i "peško"", ističe Lovrenović.

Naime, Dubravku se javio Mahirov školski drug koji je "zajedno sa njim", prošao školski program zlostavljanja. Bili su dobri drugovi, a majka tog dečaka i Mahirova majka su se družile. One su zaključile da će decu obavezno ispisati iz škole, jer su shvatile da nije dobra za njihovu decu.

"Mahira smo ispisali u junu 2015. godine. Taj dečak je rekao mojoj Alisi o stvarima koje su prošli. Jedna od takvih je bila da su Mahira vezali za radijator, tukli ga i pri tome ga terali da kaže: "Ja sam gej, ja sam gej". Njih dvojicu su naterali da se ljube, a tom prilikom jedan od tih dečaka je sve snimao telefonom. Ostale detalje zaista ne bih iznosio jer za to imam razlog", poručuje očuh.

Dubravko Lovrenović kaže da je za šokantne detalje o Mahirovom silovanju saznao nekoliko dana nakon Mahirove dženaze.

"Taj dečak je rekao mojoj Alisi da ima nešto da nam kaže, ali da to može reći samo meni. To je bilo dan posle Mahirove dženaze. Otišao sam u stan kod tog dečaka i njegove majke. On je prvo naterao majku da obuče kaput i rekao joj da izađe iz stana. Dva puta je zaključao vrata, uzeo daljinski i pojačao TV na maksimalno. Rekao sam mu da smanji TV, jer možemo tiho da pričamo toliko da čak kad bi njegova majka i bila tu, ne bi čula razgovor. To dete je bilo ispunjeno užasom, strahom i stidom. Na jedan bolan način sam shvatio zbog čega nama Mahir ništa nije mogao da kaže. Kasnije smo od stručnjaka saznali šta se sve desi detetu kada bude silovano u tom razdoblju. Taj dečak i moj Mahir su bili silovani i to su bili silovani oklagijom iz kuhinje. Takvo dete gubi poverenje u svakoga, u majku i oca, jer su ga izdali drugovi i profesori, oni koji su ga trebali zaštititi. Takvo dete postaje zid i konačno - takvo dete gubi svaki osećaj vrednosti i pretvara se u ništa. Takvom detetu preostaje još jedan jedini čin, a to je onaj stravični čin koji je moj Mahir učinio 14. decembra 2015. godine", kaže Lovrenović.

Povodom smrti dečaka Mahira Rakovca oglasila se i Uprava Međunarodne osnovne škole Sarajevo.

"Tokom školovanja Uprava škole je imala redovnu i uobičajenu komunikaciju sa roditeljima. Tokom njegovog školovanja u Tuzli komuniciralo se sa oba roditelja, a tokom školovanja u Sarajevu samo sa majkom stradalog Mahira. U konkretnom slučaju za vreme školovanja u Sarajevu upriličene su dve takve posete, tokom kojih, od strane majke nije prijavljen nikakav vid pritužbi, a naročito ne u vidu eventualnog zlostavljanja deteta. Takođe, ističemo da niko od učesnika odgojno-obrazovnog procesa nije upozoren niti upoznat od učenika ili roditelja da je Mahir tokom trajanja školovanja imao problema koji se mogu dovesti u vezu sa njegovom tragičnom smrću. O svemu navedenom svedoči i imejl prepiska škole i majke iz koje se jasno vidi da se prepiska isključivo odnosila na ocene i uspeh učenika", stoji u saopštenju ove škole.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

05.01.2016 20:23

Kad se za ovakve tragedije ne otkrije I kazni krivac I jos pri tome nadlezni smradovi prebacuju odgovornost,onda nema druge nego OSVETA I to najgora moguca!!!

ODGOVORITE
Name

Skool

05.01.2016 22:13

Ovo je strašno,čisti horor,nije ovo izolovani slučaj,ima toga dosta.U tu privatnu školu mora ući tim istražilaca i bagru izvesti pred lice pravde.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

05.01.2016 22:17

СВЕ ДОК НЕБУДЕ ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА И РОДИТЕЉИМА ВРАЋЕНО ЊИХОБО САДА УСКРАЋЕНО ПРАБО ДА НЕПОСЛУШНЕ УЧЕНИКЕ И ДЈЕЦУ МОГУ КАЗНИТИ ПРУТОМ ЗА НЕПОСЛУШНОСТ ДА БИ ОНА ТАКО БИЛА БОЉА, ЗДРАВИЈА, НОРМАЛНИЈА И ЉЕПШЕГ ПОНАШАЊА СА ОБИМ ЗЛОМ КОЈИ ЈЕ УБАЧЕН У ШКОЛЕ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ СА ЗАПАДА НЕЋЕМО МОЋИ ИЗАЋИ НА КРАЈ. ДЈЕЦА РАСТУ БЕЗ РОДИТЕЉСКОГ И ПРОСВЕТНОГ НАДЗОРА А "ВАСПИТАЊЕ" ДОБИЈАЈУ СА УЛИЦЕ ОД КОЈЕ ПРИХВАТАЈУ НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ПОНАШАЊЕ ДА БУДУ У ЖИВОТУ СВОМ НАЈОБИЧНИЈЕ СИЛЕЂИЈЕ, ПЕДЕРИ, ЛОПОВИ, ЛАЖОВИ ИТД. ЗАТО ЗАБРАНИМО ДРЖАВИ ДА ВРШИ У ИМЕ НОБОГ СВЈЕТСКОГ ПОРЕТКА ЕКСПЕРИМЕНТЕ НАД НАШОМ ДЈЕЦОМ ЗБОГ КОЈЕГА ЋЕ ЈРДНОГ ДАНА ДА СЕ КАЈЕ ЦИЈЕЛО ДРУШТВО ЈЕР СА ТАКВОМ ДЈЕЦОМ КОЈА СЕ ДРОГИРАЈУ, ПИЈУ И СИЛУЈУ ОКОЛО КОГА СТИГНУ НИКО НЕМА БУДУЋНОСТИ! ОКО ЗА ОКО, ЗУБ ЗА ЗУБ ПА ДОКЛЕ СТИГНЕМО. КЛИН СЕ САМО КЛИНОМ ИЗБИЈА!

Name

Budi realan

06.01.2016 13:23

Ko (p)o cemu, Mihailo na svaki nacin o srBima i po starom sistemu ljaga, drvlje i kamenje. Kao prvo zasto sebe i nas mucis sa tim napornim B. Kako ne osjetis da je to tesko za izgovarati i da strci na papiru? Ne pozivaj se vjere ti na slicne izvore gdje se tkz. P-anomalija obicno pripisuje starom sistemu kao http://www.jezik.rs.sr/index.php?akcija=akc_srbski#.VozwzfnhBaQ . U prethodnom sistemu je i te kako bilo discipline u skolama a bilo je i zlostavljanja/diskriminisanja pojedinaca-izuzetaka od strane ucenika (procitaj dalje o iskustvima ekstremnih slucajeva, sto je inace na Zapadu najblaze receno mnogo bolje, demokratski regulisano). Neposlusni su kod nas kaznjavani na razne nacine: sibom po golim dijelovima tijela, pa zar ti nije poznato po dlanovima(?!) – sto je u sustini opasno jer se mogu ostetiti krvni sudovi utd., sibanje i do krvi po onom dijelu tijela kojim se sjedi tako da jedno vrijeme to izbjegavas; zatim istezanje ('cupanje') usiju, stipanje za misic ruke ili za zilu izmedju vrata i ramena, tako da se od bola moras uvrnuti kao zalosna vrba. A sto se tice kritike Zapada, u nasim odredjenim skolama/gradovima cak do kasnih sedamdesetih bilo je zabranjeno nositi farmerke ili na tom ‘jeziku Zapada’ jeans – uopste. Jos jednom, opusti se bar tokom nastupajucih praznicnih dana i za pocetak srecno ti Badnje Vece a zatim i Bozic.

Name

Tuzla, Mirza

05.01.2016 20:27

Turski koledži (ili pranje para na školski način ) su ovaj naivni narod dobro opeljušili. narod naivan, kao što se vidi i po načinu glasanja, mislio je da djecu daje u prave ruke, istina je da tamo rade sumnjivi likovi gdje djeca novopečenih skorojevića može bezbrižno da završi školu ( koju inače ne bi bili u stanju). zato gasite sve te nadri škole , koledže kojekakve privatne univerzitete kako ne bi ostali bez ovo malo omladine.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

05.01.2016 21:34

Kakvi turski koledži glupane jedan, na kojoj si ti grani rasto? Kriva Turska što su pojedini roditelji odgojili majmune??? U pitanju su razmaženi sinovi koji se ponašaju kao tarzani. Uvijek ih je bilo, uvijek će ih biti. Dok im ne razbiješ nos od beton ispred ostalih učenika, one neće prestati. Ti ako imaš traume iz škole, potraži pomoć doktora, ne pristaj roditeljima na njihovu muku ! Ja sam svoje rješavao na licu mjesta, u sred škole...

Name

Edo , Slatina - Tuzla

05.01.2016 22:20

U Tuzli snobovi salju djecu u Katolicki skolski centar(Bosnjaka,Srba i Roma vise nego Hrvata),a u tu tursku skolu u Slavinovicima manje ide djece snobova a kvalitet znanja isti ili slabiji kao u ostalim skolama u Tuzli ali postalo je stvar "prestiza" poslati dijete u te skole!!

Name

roditelj

05.01.2016 20:30

Ovo su rezultati stanja drzave ako se moze tako nazvati. Koja smo mi stoka od drustva da nam nema ravnih u svijetu. Imao bih mnogo toga reci ali kome... sucut familiji

ODGOVORITE
Name

Onetwo

05.01.2016 21:26

Mahire pronadji mir u dzennetu, ovaj svjet je ionako otisao u tri..... Mahirovim skolskim 'drugovima' ce suditi dragi bog. To nam je svima utjeha. Kao roditelj apelujem na druge roditelje. Imajte uvjek vremena za svoju djecu i pricajte sa njima. Volite ih i ucite da izrastu u ljude bolje od vas. Toliko dugujemo Mahiru.Klincu od 14 godina koji nije mogao izdrzati

ODGOVORITE
Name

xy

06.01.2016 05:45

Mahirovim školskim "drugovima", prije Boga, treba presuditi neko drugi, ostaće im manje kada im Bog bude sudio!

Name

Sajo

05.01.2016 21:38

To s desava u mnogim skolama,a roditelji cute do tragedije.Zalosna je federacija i republika srpska,sve ide kuda ne treba od drzave do naroda.

ODGOVORITE
Name

/

05.01.2016 21:39

Ovdje niko nije odgovoran ni za sta, cast izuzecima, doktori su davno pogazili zakletvu, pravosudje postoji samo iz razloga da advokati i sudije klepaju ogromne pare, policijski inspektori rasturaju drogu prodajuci je po osnovnim skolama, drzavu vodi zadnji sljam, a ljudi su vecinom obicne fukare. Ono nesto ispravnih ljudi su bas nadrljali. Njegovim roditeljima se vise ne moze pomoci. To se nije smjelo dozvoliti.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

05.01.2016 22:24

Citajuci vas komentar skoro sam zaplakao jer spoznaja da ima normalnih ljudi u ovoj tzv. drzavi mi daje vjeru da se moze desiti promjena na bolje!A mami i ocuhu,inace velikom covjeku, iskreno saucesce zbog njihovoga nenadoknadivog gubitka !

Name

mama3+2

06.01.2016 00:50

Roditeljima saucesce. Borite se za svu djecu da se zakon mijenj. Da djeca bubudu sva jednaka i sva zasticena.Ako je dijete krivo neka roditelj odgovara.

Name

Igi is Banja Luke

06.01.2016 02:37

Biti homosexualac nije lose, i drustvo mora prihvatiti da neki rode tako. Mozda je zrva bija homo. No ovako izivljavanje a on nije smio reci jer moza jeste homo , ali u svakom slucaju uvijek postoje siledjije, i prezivjeo sam ih 4 godine. Vezivali su me u banjaluci, noz pod grlo, krali stvari, bacali ih kroz prozor elektro skole pa me pljuvali kad odem da pokupim, vezivali, gurali kroz prozor, suvas na ruke stave i dodju iza i namazu mi oci, a direktor je rekao nek cuti, i hvali boga sto mi nisu bacili bombu, a za to vrijeme moj otac je provodio 4 godine ratista i sakupljala pomoc za ranjene. I mene su htjlei silovati, dok nisam uzeo trougao i razbio mu od glavu, i dobio sam batina ali su rekli da sam lud, pa su popustili. Prijavljivao sam ja to savjetniku ali to nista on kaze to je normalno i samo et. Tjerali su me na oralni sex i nije mi padalo na pamet, rekao sam odgrist cu mu ga. godine su non stop me gadjali komadicima linoleum plocica koje cu cupali ili onim kuglicama papira sa pljuvackom sto kroz otvorenu olovku ispale. Nadam se da ima Boga i da ce da ih kazni. Ja sam posle toga nikad nisam napustao kucu, nikad nisam imao normalan zivot i prijatelje samo 4 moja zida. Eto to su skole Bosne... uzeli su mi zivot

ODGOVORITE