"Вечити дерби'', срећан ти 69. рођендан!

Партизан и Црвена звезда први пут одмерили снаге у званичној утакмици 5. јануара 1947. године. Снег, кошава и -19 степени Целзијусових!

Фудбал 05.01.2016 | 21:20
"Вечити дерби'', срећан ти 69. рођендан!

Први "вечити" дерби одигран је на данашњи дан пре 69 година на стадиону Централног дома Југословенске Армије у Београду. Црвена звезда је у занимљивом мечу победила Партизан 4:3.

Утакмица је одиграна у оквиру тринаестог кола Прве савезне лиге у сезони 1946/47. Партизан и Звезда су пре тога одиграли једну пријатељску утакмицу, 21. априла 1946. у којој су црно-бели славили победу од 2:0.

Тог дана у Београду је била незапамћена хладноћа. Читавог дана је падао снег, а и кошава је непрекидно дувала. Температура ваздуха се спустила на минус 19 степени. И поред тога, на стадиону се окупило око 4.000 навијача.

Први дерби обележио је хет-трик Јована Језеркића. Поред њега, стрелац за црвено-беле био је и Предраг Ђајић, који је уједно био и стрелац првог аутогола на дербијима. Друга два гола за Партизан постигли су Младен Кашанин, такође аутогол, и Стјепан Бобек.

На првом дербију показан је и први црвени картон, а зарадио га је Љубиша Спајић.

Те сезоне Партизан је био шампион, а пораз у дербију му је био једини у шампионату.

Партизан: Глазер, Брозовић, Попеску, Чајковски, Ђурђевић, Симоновски, Михајловић, Палфи, Бобек, Рупник Шереш. Тренер: Иљеш Шпиц.

Црвена звезда: Ловрић, Станковић, Петровић, Ђајић, Спајић, Кашанин, Томашевић, Митић, Језеркић, Аранђеловић, Шећеров. Тренер: Светислав Глишовић.

Коментари / 0

Оставите коментар