"Večiti derbi'', srećan ti 69. rođendan!

Partizan i Crvena zvezda prvi put odmerili snage u zvaničnoj utakmici 5. januara 1947. godine. Sneg, košava i -19 stepeni Celzijusovih!

Fudbal 05.01.2016 | 21:20
"Večiti derbi'', srećan ti 69. rođendan!

Prvi "večiti" derbi odigran je na današnji dan pre 69 godina na stadionu Centralnog doma Jugoslovenske Armije u Beogradu. Crvena zvezda je u zanimljivom meču pobedila Partizan 4:3.

Utakmica je odigrana u okviru trinaestog kola Prve savezne lige u sezoni 1946/47. Partizan i Zvezda su pre toga odigrali jednu prijateljsku utakmicu, 21. aprila 1946. u kojoj su crno-beli slavili pobedu od 2:0.

Tog dana u Beogradu je bila nezapamćena hladnoća. Čitavog dana je padao sneg, a i košava je neprekidno duvala. Temperatura vazduha se spustila na minus 19 stepeni. I pored toga, na stadionu se okupilo oko 4.000 navijača.

Prvi derbi obeležio je het-trik Jovana Jezerkića. Pored njega, strelac za crveno-bele bio je i Predrag Đajić, koji je ujedno bio i strelac prvog autogola na derbijima. Druga dva gola za Partizan postigli su Mladen Kašanin, takođe autogol, i Stjepan Bobek.

Na prvom derbiju pokazan je i prvi crveni karton, a zaradio ga je Ljubiša Spajić.

Te sezone Partizan je bio šampion, a poraz u derbiju mu je bio jedini u šampionatu.

Partizan: Glazer, Brozović, Popesku, Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihajlović, Palfi, Bobek, Rupnik Šereš. Trener: Ilješ Špic.

Crvena zvezda: Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Spajić, Kašanin, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Aranđelović, Šećerov. Trener: Svetislav Glišović.

Komentari / 0

Ostavite komentar