Више пријављених него одјављених радњи

На подручју Бијељине у прошлој години пријављено је 358 нових предузетничких радњи, док су у истом периоду одјављене 262 радње, изјавила је за пословни портал ЦАПИТАЛ шеф одсјека за привреду у Градској управи Бијељина Тања Вујић.

Република Српска 05.01.2016 | 14:05
Више пријављених него одјављених радњи

Вујићева је истакла да је од укупног броја нових одобрења за рад у области самосталног предузетништва највише дозвола издато у области трговине и то 162, у области занатства 88 те у области угоститељства 69.

„Када су у питању одјављене радње, највише их је одјављено у области трговине и то 112, у области угоститељства 70 и у области занатства 58“ каже Вујићева.

За привремени престанак рада у области самосталног предузетништва одлучило се 89 предузетника, док је за наставак рада пријављено 56 радњи. По службеној дужности одјављено је 89 предузетника због пропуста пријаве наставка рада након привременог престанка.

Секретар Удружења „Предузетник“ у Бијељини Миле Стевић каже да је већ годину дана присутан позитиван, охрабрујући тренд, када је у питању отварање предузетничких радњи у Бијељини.

„Тренутно у Бијељини имамо 1.800 регистрованих предузетничких радњи и надамо се да ћемо у 2016. години достићи бројку од 2.000. Наравно, тешко је достићи цифру из 2008. године када смо имали 3.240 предузетничких и занатских радњи“, истиче Стевић и додаје да је након укидања фискализације у овој области значајно повећан број новоотворених радњи.

Стевић наглашава да је у Бијељини и у Републици Српској присутан огроман раскорак, када су у питању потребе тржишта рада и избор занимања и професија код младих људи који се још увијек нерадо одлучују за занатска занимања.

„Добар занатлија може постати сретан човјек, јер ће бити у прилици да обезбиједи егзистенцију за себе и своју породицу. Умјесто што издвајају новац за безвриједне дипломе факултета који им не нуде посао, млади треба да се опредјељују за занате“, каже Стевић, истичући неопходност шире друштвене промоције развоја занатства и предузетничке дјелатности кроз стипендирање и обезбјеђивање подстицаја за предузетнике и предузетничку дјелатност.

(Цапитал)

 

Коментари / 0

Оставите коментар