Više prijavljenih nego odjavljenih radnji

Na području Bijeljine u prošloj godini prijavljeno je 358 novih preduzetničkih radnji, dok su u istom periodu odjavljene 262 radnje, izjavila je za poslovni portal CAPITAL šef odsjeka za privredu u Gradskoj upravi Bijeljina Tanja Vujić.

Republika Srpska 05.01.2016 | 14:05
Više prijavljenih nego odjavljenih radnji

Vujićeva je istakla da je od ukupnog broja novih odobrenja za rad u oblasti samostalnog preduzetništva najviše dozvola izdato u oblasti trgovine i to 162, u oblasti zanatstva 88 te u oblasti ugostiteljstva 69.

„Kada su u pitanju odjavljene radnje, najviše ih je odjavljeno u oblasti trgovine i to 112, u oblasti ugostiteljstva 70 i u oblasti zanatstva 58“ kaže Vujićeva.

Za privremeni prestanak rada u oblasti samostalnog preduzetništva odlučilo se 89 preduzetnika, dok je za nastavak rada prijavljeno 56 radnji. Po službenoj dužnosti odjavljeno je 89 preduzetnika zbog propusta prijave nastavka rada nakon privremenog prestanka.

Sekretar Udruženja „Preduzetnik“ u Bijeljini Mile Stević kaže da je već godinu dana prisutan pozitivan, ohrabrujući trend, kada je u pitanju otvaranje preduzetničkih radnji u Bijeljini.

„Trenutno u Bijeljini imamo 1.800 registrovanih preduzetničkih radnji i nadamo se da ćemo u 2016. godini dostići brojku od 2.000. Naravno, teško je dostići cifru iz 2008. godine kada smo imali 3.240 preduzetničkih i zanatskih radnji“, ističe Stević i dodaje da je nakon ukidanja fiskalizacije u ovoj oblasti značajno povećan broj novootvorenih radnji.

Stević naglašava da je u Bijeljini i u Republici Srpskoj prisutan ogroman raskorak, kada su u pitanju potrebe tržišta rada i izbor zanimanja i profesija kod mladih ljudi koji se još uvijek nerado odlučuju za zanatska zanimanja.

„Dobar zanatlija može postati sretan čovjek, jer će biti u prilici da obezbijedi egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Umjesto što izdvajaju novac za bezvrijedne diplome fakulteta koji im ne nude posao, mladi treba da se opredjeljuju za zanate“, kaže Stević, ističući neophodnost šire društvene promocije razvoja zanatstva i preduzetničke djelatnosti kroz stipendiranje i obezbjeđivanje podsticaja za preduzetnike i preduzetničku djelatnost.

(Capital)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar