Без болних реформи нема европског пута

БиХ чека тешка и неизвјесна година, али још има какве-такве шансе да се покрене са мртве тачке и искорачи у реформе, сматра већина аналитичара које смо замолили да кажу шта је највећа шанса, а шта највећа опасност за земљу у 2016.

Босна и Херцеговина 05.01.2016 | 13:00
Без болних реформи нема европског пута

Ивица Ћавар из Центара цивилних иницијатива, сматра да је апликација за чланство БиХ у ЕУ највећа шанса, али је упозорио да то само по себи неће значити много ако БиХ не крене у искрене реформе уз подршку Европе.

Слично сматра и Ивана Марић, политичка аналитичарка из Сарајева, истичући да је важно да БиХ искористи средства из Инструмената претприступне помоћи ЕУ.

"Да то неће бити лако показује примјер Хрватске, која је успјела искористити тек око 40 одсто средстава, а Хрватска има много мање проблема од нас", рекла је она.

Светлана Ценић, економиста и бивши министар финансија РС, не полаже пуно наде у Европу, али ни у реформе које се предлажу.

"Наше домаће власти ће све потписати, све ће усвојити, само да би дошли до пара. Видели сте како је усвојен закон о раду", истиче она.

Највећа шанса, по њој, представља могућност да грађани увиде да се на овај начин не може постићи напредак и изврше притисак на власти да се крене у корјените реформе.

Политичка нестабилност је, мање-више, наведена као кључна опасност од стране свих саговорника.

Ћавар истиче да међустраначка трвења, прекомпозиције власти могу земљу вратити уназад и поништити све до сада постигнуто.

"То би сигурно одузело драгоцјено вријеме и потребну енергију који су нам сада потребни ако доиста желимо спровести све реформе", рекао је Ћавар.

Есад Бајтал, угледни сарајевски интелектуалац и професор, истиче да политички представници чине све да БиХ не заврши у Европи јер сматра да им то није у интересу.

"Мислим да су ове етно идеологије и етно логике једина стварна, реална и озбиљна опасност за ову земљу", сматра он.

На ироничан начин је примијетио да је једина шанса за БиХ да календарска година протекне од 1. јануара до 31. децембра.

"Знам да то звучи доста иронично, али бојим се да стварно јесте тако и да је једино чему се можемо надати да нас барем календар не изневјери", каже он.

Према њему, Европа јесте шанса, али у овом тренутку не види како се Европа може озбиљније бавити нама с обзиром на проблеме у којима се налази.

Ценићева се боји да озбиљних реформи неће бити, с обзиром на то да је 2016. изборна година.

"Мислим да ћемо се опет свега наслушати од сто хиљада радних места, па одлука Уставног суда и враћања разним мерама и разних других просипања магле", каже она.

Огромну опасност, према њој, представља и стање јавних финансија.

 

Извор: НН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЕЛИТА

05.01.2016 13:25

НЕМАМО МИ МАТЕРИЈАЛА ЗА РЕФОРМЕ, А НЕМАМО НИ ЕЛИТЕ ЗА РЕФОРМЕ, НИТИ ИМА КО ДА ВОДИ НИТИ ИМА КО ДА ПРАТИ. ЈЕДНОСТАВНО МИ СМО ЗАВРШЕНА ПРИЧА, ОТИШЛИ СМО У ПРОШЛОСТ, А РЕФОРМЕ СЕ НЕ МОГУ ВРШИТИ У ПРОШЛОСТ. ЖАЛОСНО,АЛИ ТАКО ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

05.01.2016 15:50

Е, јеси ти нека ,елита' а да ниси мозда она елитна???...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

05.01.2016 21:21

*** ОН ЈЕ ОНА ЕЛИТА КОЈА ЗНА ДА ЛАЖЕ ОКРУГЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ КОТРЉА! ИСТОРИЈА ЈЕ УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА И НАРОД КОЈИ НЕПОЗНА СВОЈУ ПРОШЛИСТ НЕМА НИ СВОЈЕ БУДУЋНОСТИ! ЗАТО СРБИ МОЈИ ИЗУЛАВАЈТЕ СЛАВНУ ПРОШЛИСТ И ОБИЧАЈЕ СРБСКОГ РОДА СВОГ ДА БИ МОГЛИ ОПСТАТИ У ОВОМ СВИЈЕТУ КОЈИ САВ У ЗЛУ ЛЕЖ!

Name

професор

05.01.2016 16:13

Ма докле висе са бајкама о европској унији,ево Бугарска и Румунија су у ЕУ 10 година,па зиве као биједа.Не требају европи богате комсије,него колоније и робови.Стотинама година они зиве са тудје грбаце,а сад су насли перфиднији нацин а ми се залетили-еу па еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјордје

05.01.2016 19:06

Европа се распада.А ми оцемо у европу ЕЕ ПАМЕТИ

ОДГОВОРИТЕ