Bez bolnih reformi nema evropskog puta

BiH čeka teška i neizvjesna godina, ali još ima kakve-takve šanse da se pokrene sa mrtve tačke i iskorači u reforme, smatra većina analitičara koje smo zamolili da kažu šta je najveća šansa, a šta najveća opasnost za zemlju u 2016.

Bosna i Hercegovina 05.01.2016 | 13:00
Bez bolnih reformi nema evropskog puta

Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa, smatra da je aplikacija za članstvo BiH u EU najveća šansa, ali je upozorio da to samo po sebi neće značiti mnogo ako BiH ne krene u iskrene reforme uz podršku Evrope.

Slično smatra i Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva, ističući da je važno da BiH iskoristi sredstva iz Instrumenata pretpristupne pomoći EU.

"Da to neće biti lako pokazuje primjer Hrvatske, koja je uspjela iskoristiti tek oko 40 odsto sredstava, a Hrvatska ima mnogo manje problema od nas", rekla je ona.

Svetlana Cenić, ekonomista i bivši ministar finansija RS, ne polaže puno nade u Evropu, ali ni u reforme koje se predlažu.

"Naše domaće vlasti će sve potpisati, sve će usvojiti, samo da bi došli do para. Videli ste kako je usvojen zakon o radu", ističe ona.

Najveća šansa, po njoj, predstavlja mogućnost da građani uvide da se na ovaj način ne može postići napredak i izvrše pritisak na vlasti da se krene u korjenite reforme.

Politička nestabilnost je, manje-više, navedena kao ključna opasnost od strane svih sagovornika.

Ćavar ističe da međustranačka trvenja, prekompozicije vlasti mogu zemlju vratiti unazad i poništiti sve do sada postignuto.

"To bi sigurno oduzelo dragocjeno vrijeme i potrebnu energiju koji su nam sada potrebni ako doista želimo sprovesti sve reforme", rekao je Ćavar.

Esad Bajtal, ugledni sarajevski intelektualac i profesor, ističe da politički predstavnici čine sve da BiH ne završi u Evropi jer smatra da im to nije u interesu.

"Mislim da su ove etno ideologije i etno logike jedina stvarna, realna i ozbiljna opasnost za ovu zemlju", smatra on.

Na ironičan način je primijetio da je jedina šansa za BiH da kalendarska godina protekne od 1. januara do 31. decembra.

"Znam da to zvuči dosta ironično, ali bojim se da stvarno jeste tako i da je jedino čemu se možemo nadati da nas barem kalendar ne iznevjeri", kaže on.

Prema njemu, Evropa jeste šansa, ali u ovom trenutku ne vidi kako se Evropa može ozbiljnije baviti nama s obzirom na probleme u kojima se nalazi.

Cenićeva se boji da ozbiljnih reformi neće biti, s obzirom na to da je 2016. izborna godina.

"Mislim da ćemo se opet svega naslušati od sto hiljada radnih mesta, pa odluka Ustavnog suda i vraćanja raznim merama i raznih drugih prosipanja magle", kaže ona.

Ogromnu opasnost, prema njoj, predstavlja i stanje javnih finansija.

 

Izvor: NN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ЕЛИТА

05.01.2016 13:25

НЕМАМО МИ МАТЕРИЈАЛА ЗА РЕФОРМЕ, А НЕМАМО НИ ЕЛИТЕ ЗА РЕФОРМЕ, НИТИ ИМА КО ДА ВОДИ НИТИ ИМА КО ДА ПРАТИ. ЈЕДНОСТАВНО МИ СМО ЗАВРШЕНА ПРИЧА, ОТИШЛИ СМО У ПРОШЛОСТ, А РЕФОРМЕ СЕ НЕ МОГУ ВРШИТИ У ПРОШЛОСТ. ЖАЛОСНО,АЛИ ТАКО ЈЕ.

ODGOVORITE
Name

***

05.01.2016 15:50

E, jesi ti neka ,elita' a da nisi mozda ona elitna???...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

05.01.2016 21:21

*** ОН ЈЕ ОНА ЕЛИТА КОЈА ЗНА ДА ЛАЖЕ ОКРУГЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ КОТРЉА! ИСТОРИЈА ЈЕ УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА И НАРОД КОЈИ НЕПОЗНА СВОЈУ ПРОШЛИСТ НЕМА НИ СВОЈЕ БУДУЋНОСТИ! ЗАТО СРБИ МОЈИ ИЗУЛАВАЈТЕ СЛАВНУ ПРОШЛИСТ И ОБИЧАЈЕ СРБСКОГ РОДА СВОГ ДА БИ МОГЛИ ОПСТАТИ У ОВОМ СВИЈЕТУ КОЈИ САВ У ЗЛУ ЛЕЖ!

Name

profesor

05.01.2016 16:13

Ma dokle vise sa bajkama o evropskoj uniji,evo Bugarska i Rumunija su u EU 10 godina,pa zive kao bijeda.Ne trebaju evropi bogate komsije,nego kolonije i robovi.Stotinama godina oni zive sa tudje grbace,a sad su nasli perfidniji nacin a mi se zaletili-eu pa eu

ODGOVORITE
Name

Djordje

05.01.2016 19:06

Evropa se raspada.A mi ocemo u evropu EE PAMETI

ODGOVORITE