Стиже новац: Градиће се путеви, електране...

Економски стручњаци Дирекције за економско планирање при Савјету министара БиХ процјењују како би се износ директних страних улагања у БиХ током 2016. године требао кретати од 880 до 930 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 05.01.2016 | 09:29
Стиже новац: Градиће се путеви, електране...

У Дирекцији за економско планирање при Савјету министара БиХ не искључујући могућност да ове инвестиције буду и веће ако укупна инвестицијска клима у свијету и окружењу буде боља.

У анализи коју су направили стручњаци истичу како ће се највеће улагање током ове године догодити у електроенергетском, туристичком и саобраћајном сектору.

"Уз евидентан наставак улагања у електроенергетски сектор, као што су завршетак изградње и пуштање у пробни рад ТЕ Станари и наставак изградње ХЕ Улог, занимљива су улагања у дионице аутопута Добој југ - Жепче и дијела аутопута Добој – Вукосавље”, наводи се у анализи.

Инвестиције и улагања

Могла би се очекивати и улагања у пројект из подручја туризма - изградњу туристичког града 'Бурој Озоне' који би се састојао од стамбених јединица, хотела, трговачког центра.

Општина Трново је у фебруару 2015. године потписала протокол о намјени с компанијом Бурој Пропертy Девелопмент, а укупна вриједност пројекта је око 4,5 милијарди КМ.

Прва фаза би била изградња спортско-рекреациног центра Бјелашница - Доња Гркарица - Пречко поље - Колијевка у чију сврху је потписан уговор о изради регулацијског плана.

“Ако би дошло до почетка реализације пројекта 'ТЕ Угљевик 3', улагања би могла бити и знатно већа", службене се пројекције Дирекције за економско планирање БиХ, које се односе на кретање страних инвестиција током ове године.

Њихове процјене упућују да ће ове године БиХ забиљежили економски раст с реалном стопом од 3,1 посто, који би био међу највећима кад се упореди са земљама из окружења.

Ова оптимистична процјена економских аналитичара условљена је стабилним политичким окружењем које би могло довести у питање усвајања буџета и јавне расходе.

Раст финалне потрошње

Уз наставак започетих реформских процеса, овај раст би, прије свега, требао бити ношен домаћом потражњом, те, како истичу, "у мањој мјери споријим растом вањскотрговинског дефицита".

"Боље вањско окружење би требало довести до јачања извозне потражње и извоза, али и побољшања иноземних новчаних приљева којима се финанцира домаћа потражња”, стоји у процјени коју износи Дирекција за економско планирање.

Ово би требало довести до реалног раста финалне потрошње од 1,7 посто током 2016. године. Уз то, очекује се значајан раст инвестиција од 9 одсто , тако да би укупан раст домаће потражње требао износити 2,3 у 2015. односно 2,9 одсто током 2016. године",

Они износе податак по којем посљедње расположиве пројекције релевантних међународних институција, као и нека секторска истраживања у земљама ЕУ, наговјештавају наставак позитивних економских трендова у земљама ЕУ током 2016. године. То би требало имати позитивне импликације за цијелу регију и БиХ.

Ово се посебно односи на индустријску производњу у БиХ, а понајвише на прерађивачку индустрију која је у великој мјери извозно оријентисана.

(НН, Вечерњи лист)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

дфк

05.01.2016 08:40

Ако би, кад би. Нема од тога ниста, а и то је сица. Ова земља се и званицно води као статистицка греска по свим параметрима гледе страних инвестиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИМЕР

05.01.2016 09:20

Ја годинама покусавам да доведем веома истакнуте стране инвеститоре у БиХ, генерално гледајуци, али без успјеха. Сви без изузетка као да оцекују мито, а ми ту гимнастику не практикујемо. Не цини дио насег ДНК. Кад додје прави моменат, јер сад оцигледно није, изацицимо у јавност са тацним и конкретним подацима и информацијама. Само да народ види за ког гласа јос од кад се рат заврсио и ко нам води (не води) земљу. Они који су то прихватили, сад плацају рекет партијама, иако су на поцетку платили мито. Такав је утисак а и неке конкретне информације. О овом нико неце да прица јер се у БИХ управља мафијаским методама. Мрак те за цас прогута и нико и не зна ста се десило.

Name

емир

05.01.2016 13:08

Да, бог сацува од таквих улагања. Зар не видите , да нам само купују ресурсе који се нигдје не продају. Стизу арапи.

Name

дипл инжењер

05.01.2016 15:01

Како могу доћи до потенцијалних инвеститора. Сматрам да имам добар пројекат, односно три пројекта, можда би отишло свих тих 300 милиона. Ради се о хидроелектрани и два велелепна моста.

Name

Јасмин

05.01.2016 19:13

Доце милијарде али у ције руке и за ста!?

Name

Тедо

05.01.2016 10:00

Да је на нивоу БиХ било би несто али ја ентитетима не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

05.01.2016 10:34

Бице пара али за Интеграл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Море

05.01.2016 10:56

И за МГ МИНД.

Name

вупер

05.01.2016 10:34

Зато никад се неце променити власт и систем, да доведу Титу за два дана би га убили. То је систем који одговара западу и локалним криминалцима. Народ нека пева борбене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.01.2016 12:07

Шта сте зинули видите да наша власт на свим нивоима одговара ММФ -у,и терористима више нам и нетреба

ОДГОВОРИТЕ