Десет могућих ратова у 2016. години

Током протеклих пет година повец́ао се број оружаних сукоба, а у 2016. не треба очекивати побољшање ситуације, пише "Форин полиси".

Свијет 05.01.2016 | 08:50
Десет могућих ратова у 2016. години

Аналитичари америчког листа саставили су пресек десет најважнијих и најужаренијих тачака којима ц́е светска заједница морати да посвети пажњу током ове године.

До најжалоснијих хуманитарних последица, према мишљењу аутора текста, може да доведе настављање сукоба у Сирији, Ираку, Јужном Судану, Авганистану, Јемену и Чаду.

На списку су и унутрашњи сукоби у Турској (сукоб Анкаре и Курда) и у Либији (где и даље траје грађански рат).

Поред тога, према мишљењу аутора текста, ситуација у Бурундији, у којој расте незадовољство становништва због одлуке актуелног председника да се кандидује по трец́и пут на ту функцију и ситуација поводом Јужног кинеског мора, где САД покушавају да се супротставе расту утицаја Кине, могли би да се закомпликују ове године, што би могло да доведе до стварања нових жаришта.

"Форин полиси" пише да вец́ину набројаних сукоба није могуц́е решити, "јер су у њих умешане екстремистичке организације чији циљеви и идеологије не дозвољавају да се рат решава преговорима, а то поништава напоре за успостављање мира".

"Време је да се у 2016. години одустане од мишљења да је само борба против насилног екстремизма начин да се очува светски мир или чак начин да се решава криза у једној земљи, например у Сирији", пише у чланку.

Аналитичари листа, вец́ина набројаних сукоба захтева сарадњу на неколико нивоа – међу свим учесницима светских политичких процеса.

"Државе морају да удвоструче своје напоре за проналажење система политичких договора, да користе и најмање могуц́ности за постизање компромиса", пише "Форин полиси".

(Спутњик)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зумба

06.01.2016 13:31

Градјански рат у Русији је неизбјезан.Заратице они који су осиромасени и богати тајкуни медју којима је Путин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цист промасај

06.01.2016 16:54

То су само пусти снови Руси су народ који добро зна ста је слобода а њихов господин Путин је лицност каква се никада до сада није родила.Цовјек који је западу рекао доста.Многи људи са запада диве се његовој способности а да неприцам да му популарност и на западу расте.

Name

ре зумба

06.01.2016 17:30

Дабогда заратио у кући, није тешко погодити да то прижељкујеш и коме припадаш.