Појавио се насљедник Џихади Џона

Последњи објављени снимак ИД у ком су убијена петорица мушкараца и упућена претња Великој Британији приказује мушкарца који би могао бити нови Џихади Џон.

Свијет 04.01.2016 | 17:00
Појавио се насљедник Џихади Џона

На видео снимку, чија аутентичност још увек није потврђена, појављује се дете, али и до сада непознат маскирани џихадиста, који на енглеском језику упућују претње Великој Британији и њеном премијеру Дејвиду Камерону.

Дете говори како ће ИД убити невернике на Западу, а маскирани мушкарац прети и вређа британског премијера.

"Невероватно је да један такав безначајан лидер као што си ти, оспорава моћ Исламске државе. Настављамо џихад, наставићемо да прелазимо границе и заузећемо и вашу територију где ће владати шеријат", рекао је џихадиста.

Како јавља ЦНН, по начину говора и одећи џихадисте који се појављује у најновијој видео претњи ИД, може се закључити да је реч о наследнику Мохамеда Емвазија познатог као Џихади Џон.

Верује се да је Емвази убијен у нападу беспилотном летелицом у Сирији у новембру, а његово непојављивање у пропагандним снимцима Исламске државе могла би бити потврда те информације.

Џихади Џон је месецима био један од најтраженијих припадника Исламске државе, а први пут се у јавности појавио у августу 2014. године, као егзекутор америчког новинара Џејмса Фолија, који је претходно отет у Сирији.

У низу снимака који су уследили, Британац је ножем одсецао главе заробљеницима, лице је скривао фантомком, али је његов идентитет откривен крајем фебруара 2015., када је наведено да је одрастао у Лондону и да је по занимању компјутерски програмер.

Иако су се појављивале спекулације да је убијен, напустио Сирију и Исламску државу, Емвази се појавио у снимку објављеном у августу 2015.

Тада је рекао да ће се вратити у Велику Британију са калифом и да ће наставити да одсеца главе. Безбедносни званичници су га први пут приметили пре шест година, када је ухапшен у Танзанији. Тада је наведено да је био повезан са сомалијском исламистичком групом Ал Шабаб.

Најновији видео снимак ИД приказује и убиство петорице мушкараца који су пре погубљења "признали" да су "шпијуни" и додали да су из Раке, главног упоришта Исламске државе.

Британске службе истражују садржај видео снимка, а британски премијер Дејвид Камерон каже да видео снимак, на којем наводно британске шпијуне убијају припадници ИД, представља пропаганду екстремиста.

Извор: Б92

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СВЕДИК

04.01.2016 16:14

ИД је чедо НАТО пакта а приказани филм је НАЈОБИЧНИЈА његова пропаганда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

04.01.2016 17:24

Баш су храбри, што не покаже лице ( њушку), прпа брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није прпа

04.01.2016 18:33

Он стити своју породицу то му је прва дузност послије молитве Богу. Доцим, те сјеце глава и то људи који у вецини слуцајева се надју на кривом мјесту у криво вријеме. Камерун је само затекао оно сто су му оставили. Надајмо се да це господин Јохн престати и да це Британци са своје стране ублазити врло окрутне законе за осумњицене терористе. Преписану и модернизовану врзију тетота над Ирцима. Ви, овдје, треба да се суздрзите од хускања, изазивања и зла у вама Ако не мозете несто паметно реци сутите.

ОДГОВОРИТЕ