Pojavio se nasljednik Džihadi Džona

Poslednji objavljeni snimak ID u kom su ubijena petorica muškaraca i upućena pretnja Velikoj Britaniji prikazuje muškarca koji bi mogao biti novi Džihadi Džon.

Svijet 04.01.2016 | 17:00
Pojavio se nasljednik Džihadi Džona

Na video snimku, čija autentičnost još uvek nije potvrđena, pojavljuje se dete, ali i do sada nepoznat maskirani džihadista, koji na engleskom jeziku upućuju pretnje Velikoj Britaniji i njenom premijeru Dejvidu Kameronu.

Dete govori kako će ID ubiti nevernike na Zapadu, a maskirani muškarac preti i vređa britanskog premijera.

"Neverovatno je da jedan takav beznačajan lider kao što si ti, osporava moć Islamske države. Nastavljamo džihad, nastavićemo da prelazimo granice i zauzećemo i vašu teritoriju gde će vladati šerijat", rekao je džihadista.

Kako javlja CNN, po načinu govora i odeći džihadiste koji se pojavljuje u najnovijoj video pretnji ID, može se zaključiti da je reč o nasledniku Mohameda Emvazija poznatog kao Džihadi Džon.

Veruje se da je Emvazi ubijen u napadu bespilotnom letelicom u Siriji u novembru, a njegovo nepojavljivanje u propagandnim snimcima Islamske države mogla bi biti potvrda te informacije.

Džihadi Džon je mesecima bio jedan od najtraženijih pripadnika Islamske države, a prvi put se u javnosti pojavio u avgustu 2014. godine, kao egzekutor američkog novinara Džejmsa Folija, koji je prethodno otet u Siriji.

U nizu snimaka koji su usledili, Britanac je nožem odsecao glave zarobljenicima, lice je skrivao fantomkom, ali je njegov identitet otkriven krajem februara 2015., kada je navedeno da je odrastao u Londonu i da je po zanimanju kompjuterski programer.

Iako su se pojavljivale spekulacije da je ubijen, napustio Siriju i Islamsku državu, Emvazi se pojavio u snimku objavljenom u avgustu 2015.

Tada je rekao da će se vratiti u Veliku Britaniju sa kalifom i da će nastaviti da odseca glave. Bezbednosni zvaničnici su ga prvi put primetili pre šest godina, kada je uhapšen u Tanzaniji. Tada je navedeno da je bio povezan sa somalijskom islamističkom grupom Al Šabab.

Najnoviji video snimak ID prikazuje i ubistvo petorice muškaraca koji su pre pogubljenja "priznali" da su "špijuni" i dodali da su iz Rake, glavnog uporišta Islamske države.

Britanske službe istražuju sadržaj video snimka, a britanski premijer Dejvid Kameron kaže da video snimak, na kojem navodno britanske špijune ubijaju pripadnici ID, predstavlja propagandu ekstremista.

Izvor: B92

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

СВЕДИК

04.01.2016 16:14

ИД је чедо НАТО пакта а приказани филм је НАЈОБИЧНИЈА његова пропаганда!

ODGOVORITE
Name

xl

04.01.2016 17:24

Baš su hrabri, što ne pokaže lice ( njušku), prpa brate.

ODGOVORITE
Name

Nije prpa

04.01.2016 18:33

On stiti svoju porodicu to mu je prva duznost poslije molitve Bogu. Docim, te sjece glava i to ljudi koji u vecini slucajeva se nadju na krivom mjestu u krivo vrijeme. Kamerun je samo zatekao ono sto su mu ostavili. Nadajmo se da ce gospodin John prestati i da ce Britanci sa svoje strane ublaziti vrlo okrutne zakone za osumnjicene teroriste. Prepisanu i modernizovanu vrziju tetota nad Ircima. Vi, ovdje, treba da se suzdrzite od huskanja, izazivanja i zla u vama Ako ne mozete nesto pametno reci sutite.

ODGOVORITE