Пољска: За дан 12 лица умрло због зиме

Чак 12 Пољака није у последња 24 часа преживело оштре мразеве а од почетка године 24 људи преминуло је од смрзавања, саопштио је Центар за безбедност владе.

Свијет 04.01.2016 | 11:50
Пољска: За дан 12 лица умрло због зиме

"У недељу 3. јануара од последица смрзавања умрло је 12 људи", казао је пољској телевизији ТВН24 Александар Пашковски из Центра.

Национални Институт за метеорологију и водопривреду издао је и данас исто упозорење, као и током викенда за 14 војводстава да Пољаке очекују температуре дубоко испод нуле, ноћу око минус 20 степени, опасне по живот за бескућнике, пијане које савлада сан на отвореном у парку или на аутобуској станици и старе људе који прецене колико далеко су способни да оду у шетњу и врате се.

Азили широм Пољске отворили су врата свима којима је потребно топло склониште, без обзира да ли су им пуни капацитети или не, док у неким градовима, као у Лођу на југу Пољске, специјални аутобус развози по граду бескућницима топле оброке.

На улицама пољских градова су и "стрит воркери", добровољци који помажу редовним зимским полицијским патролама тако што траже бескућнике и наговарају их да се бар привремено склоне у загрејане просторије азила.

Уз жртве мраза расте и број смртних случајева тровања угљен моноксидом из неисправних пећи у лоше проветреним просторијама, само овог викенда је од тровања умрло шесторо људи.

"Од 1. септембра када почиње грејна сезона у Пољској отровало се 710 особа, од којих је умрло 19", казао је портпарол Ватргоасне страже Павел Фронтчак.

Закаснели зимски удар донео је невоље и спасиоцима Горске службе у Татрама, пошто туристи игноришу упозорења на обе стране тих планина, и на пољској и на словачкој. Од католичких божићних празника планинске туре су донеле црну серију 14 изгубљених живота у несрећним падовима.

Коментари / 0

Оставите коментар